Moje artykuły
Dietetyka, Profilaktyka, Podstawy TCM, Schorzenia, Ziołolecznictwo
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, magnezu, wapnia, żelaza, krzemu, cynku, a takze witaminy B1 i B2 dlatego bardzo wskazane są w naszej...
Domowy przecier pomidorowy na zimę
Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli...
Chłodna natura termiczna
Chłodne (odświeżające) produkty spożywcze Do tej grupy produktów należy większość warzyw, sałat, owoców, herbatek ziołowych czy produktów i...
Smak gorzki wg TCM – Przemiana Ognia
Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy. To...
Smak słony wg TCM – Przemiana Wody
Właściwości: Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania", uziemienia; nawilża...
Ogólne zalecenia dietetyczne
Odżywianie zgodnie z zasadami dietetyki medycyny chińskiej jest nie tylko świetnym pomysłem na przygotowanie zrównoważonych, energetycznych i...
Termika produktów wg Medycyny Chińskiej
Zdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów,...
Charakterystyka pięciu smaków
Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu...
Diagnostyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Diagnostyka według zasad Medycyny Chińskiej przebiega zgodnie z zasadami wypracowanymi na przestrzeni wieków. To przede wszystkim diagnoza z...
Zimna natura termiczna
Można tutaj wymienić m.in. wiele owoców tropikalnych, herbat ziołowych i owocowych o kwaśnym smaku, pomidory, ogórki, arbuzy, jogurty, wodę...