DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM Termika

Chłodna natura termiczna

sie 31, 2020

Do tej grupy produktów należy większość warzyw, sałat, owoców, herbatek ziołowych czy produktów i przetworów mlecznych. Z nich właśnie nasz organizm buduje krew i soki ciała, co więcej – chronią one Yang przed skutkami stresu, dlatego można cieszyć się nimi przez cały rok. W lecie pomogą nawilżyć organizm, a w zimie  doskonale zrównoważą rozgrzewające działanie np. zasobnych w białko produktów mięsnych. Jednak trzeba uważać, gdyż nadmierne ich spożycie może obciążać układ trawienny i ostatecznie prowadzić do niedoboru Yang lub Qi – szczególnie wrażliwe są dzieci i osoby starsze! Oczywiście osoby wychłodzone z tzw.zimną wilgocią powinny jednak unikać tych produktów.

Warto zapamiętać, iż rośliny uprawiane w sposób nieekologiczny (m.in. sztucznie nawożone), o stosunkowo szybkim wzroście i ciemnej barwie mają także naturę ochładzającą.

Chłodne (odświeżające) produkty spożywcze

✓   Gorzkie chłodne: bakłażan, bez czarny, gorzki grejpfrut, pigwa, radicchio, rukola, sałata, szparagi, żyto.

✓   Kwaśne chłodne: agrest, białe wino, biały ser, borówka, boćwina, brzoskwinie, cytryny, dzika róża, estragon, granat, grejpfrut, herbaty owocowe, herbaty z głogu, herbaty z hibiskusa, jabłka, jagody, kapusta, kiełki lucerny, kiszone ogórki, kuskus, kwaśna śmietana, kwaśne brzoskwinie, kwaśne kwaśny grejpfrut, mandarynka, mango, marynowane warzywa, melisa, niedojrzałe owoce, ogórecznik, oliwki, papaja, piwo pszeniczne, pomarańcze, pomidory, porzeczki, poziomka, pszenica, pszenne płatki, roszponka, rzodkiew, sos sojowy, szampan, szczaw, szpinak, truskawki, zakwas chlebowy, zarodki, śliwki, świeże soki owocowe.

✓   Ostre chłodne: herbata miętowa, jarmuż, jęczmień, kalarepa, mięta pieprzowa, ryż brązowy, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy.

✓   Słodkie chłodne: bakłażan, banany, brokuły, chleb na drożdżach, cukier, cukinia, estragon, gruszki, jeżyny, jęczmień, kalafior, kapusta pekińska, maliny, nerkowca, olej lniany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca, papryka, pieczarki, seler, siemię lniane, soki warzywne, szpinak, słodka śmietanka, słodkie jabłka, tofu, zielone winogrona.

✓   Słone chłodne: ciecierzyca, fasola mung, fasolka suszona, oliwki, ostrygi, soja.

chlodne-produkty

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej