Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian. I tak, zgodnie z filozofią tradycyjnej medycyny chińskiej, każdej przemianie przyporządkowany jest jeden ze smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny lub ostry. Każdy z nich ma określone właściwości i inaczej wpływa na nasz organizm, jego funkcjonowanie, nasze nastroje a także ogólny stan zdrowia.
W dużym uproszczeniu, możemy stwierdzić, iż celem dietetyki pięciu przemian jest wyważone i kompletne odżywianie organizmu – a żeby to osiągnąć każdy posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednio zbilansowane wszystkie pięć smaków.

Klasyfikacja pożywienia według pięciu smaków to najstarszy system w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Rozróżniamy ich pięć: słodki, ostry, słony, kwaśny i gorzki. Smaki te mogą być podzielone w zależności od ich jakości Yang lub Yin.
Yang – Słodki, Ostry
Yin – słony, kwaśny, gorzki
Każdy smak przynależy do jednej z pięciu przemian:
Słodki – Śledziona i Żołądek
Ostry – Płuca i Jelito Grube
Słony – Nerki i Pecherz Moczowy
Kwaśny – Wątroba i Pecherzyk Żółciowy
Gorzki – Serce i Jelito Cienkie