Charakterystyka pięciu smaków

utworzone przez | sie 18, 2020 | Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki

Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian. I tak, zgodnie z filozofią tradycyjnej medycyny chińskiej, każdej przemianie przyporządkowany jest jeden ze smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny lub ostry. Każdy z nich ma określone właściwości i inaczej wpływa na nasz organizm, jego funkcjonowanie, nasze nastroje a także ogólny stan zdrowia.

W dużym uproszczeniu, możemy stwierdzić, iż celem dietetyki pięciu przemian jest wyważone i kompletne odżywianie organizmu – a żeby to osiągnąć każdy posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednio zbilansowane wszystkie pięć smaków.

dietetyka

Klasyfikacja pożywienia według pięciu smaków to najstarszy system w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Rozróżniamy ich pięć: słodki, ostry, słony, kwaśny i gorzki. Smaki te mogą być podzielone w zależności od ich jakości Yang lub Yin.

Yang – Słodki, Ostry

Yin – słony, kwaśny, gorzki

Każdy smak przynależy do jednej z pięciu przemian:

Słodki – Śledziona i Żołądek

Ostry – Płuca i Jelito Grube

Słony – Nerki i Pecherz Moczowy

Kwaśny – Wątroba i Pecherzyk Żółciowy

Gorzki – Serce i Jelito Cienkie

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 maja 2024 - 26 maja 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This