DIETETYKA PRZEPISY Przetwory na zimę Warzywa

Domowy przecier pomidorowy na zimę

sie 31, 2020

Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli głównej. Najbardziej aromatyczne bomby witaminowe to letnie pomidory malinowe czy bawole serce, za którymi tęsknimy w okresie zimowym. I choć możemy je kupić przez cały rok, to ich smak nie dorównuje tym dojrzewającym na słońcu.

Dlatego warto wykorzystać letnie pomidory dojrzewające w naturalnym słońcu do zimowych przetworów i cieszyć się ich smakiem, kiedy przychodzi plucha za oknem czy sypie śnieg! Późne lato i jesień to czas robienia zapasów na zimę, dlatego pomidory też znajdują się w mojej spiżarni. A tak naprawdę to produkt nr 1, w zimie robimy z nich zupę pomidorową, sosy do gołąbków, makaronu czy mięsa. Poniżej mój sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy!

Składniki:

  • pomidory 10 kg
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia – pęczek
  • świeży lubczyk – pęczek
  • świeże oregano – niewiele, bo zbyt aromatyczne
  • sól
  • cukier muscovado – niewielka ilość, aby zgodnie z teorią pięciu przemian dopełnić „potrawę” smakiem słodkim

Sposób przygotowania:

✓   Sparzyć pomidory, obrać ze skórki (niekoniecznie – to kwestia indywidualna)

✓   Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki na ćwiartki.

✓   Do garnka nalać oliwy z oliwek, lekko rozgrzać (to ważne, aby nie straciła swoich właściwości)

✓   Dodać pokrojony czosnek

✓   Po chwili dorzucić pokrojone pomidory i gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilości. Ja zwykle 1 porcję robię z 10 kg, to gotuję ok.godziny

✓   W trakcie gotowania dodać soli do smaku

✓   Dodać świeże zioła – ilość ziół i jakie, to indywidualna kwestia smakowa

✓   Zostawiamy do zagotowania

✓   Jeszcze wrzący przecier przekładamy do przygotowanych słoików. Zakrętki przemywam spirytusem i daję nowe.

✓   Zakręcamy mocno, czekamy, aż wystygną i na drugi dzień wynosimy do piwnicy

Alternatywnym sposobem do takiego konserwowania przecieru może być wekowanie w piekarniku – wystarczy 25 minut w 130 st. Jeśli wkładamy do piekarnika, to nie należy ich mocno zamykać, dokręcamy dopiero po wyjęciu z piekarnika.

przecier-pomidorowy
Gotowy przecier pomidorowy na zimę

Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewających w słońcu pomidorów, czyli smaku lata. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się ich wyrazistym smakiem przez cały rok, bez potrzeby kupowania gotowych przecierów, passat czy koncentratów pomidorowych. W dodatku jesteśmy pewni co do ich krótkiego i dobrego składu 🙂

Domowy przecier pomidorowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup, sosów, makaronów czy kasz.

Smacznego!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej