Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli głównej. Najbardziej aromatyczne bomby witaminowe to letnie pomidory malinowe czy bawole serce, za którymi tęsknimy w okresie zimowym. I choć możemy je kupić przez cały rok, to ich smak nie dorównuje tym dojrzewającym na słońcu.
Dlatego warto wykorzystać letnie pomidory dojrzewające w naturalnym słońcu do zimowych przetworów i cieszyć się ich smakiem, kiedy przychodzi plucha za oknem czy sypie śnieg! Późne lato i jesień to czas robienia zapasów na zimę, dlatego pomidory też znajdują się w mojej spiżarni. A tak naprawdę to produkt nr 1, w zimie robimy z nich zupę pomidorową, sosy do gołąbków, makaronu czy mięsa. Poniżej mój sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy!
Składniki:
- pomidory 10 kg
- czosnek
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia – pęczek
- świeży lubczyk – pęczek
- świeże oregano – niewiele, bo zbyt aromatyczne
- sól
- cukier muscovado – niewielka ilość, aby zgodnie z teorią pięciu przemian dopełnić „potrawę” smakiem słodkim
Sposób przygotowania:
✓ Sparzyć pomidory, obrać ze skórki (niekoniecznie – to kwestia indywidualna)
✓ Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki na ćwiartki.
✓ Do garnka nalać oliwy z oliwek, lekko rozgrzać (to ważne, aby nie straciła swoich właściwości)
✓ Dodać pokrojony czosnek
✓ Po chwili dorzucić pokrojone pomidory i gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilości. Ja zwykle 1 porcję robię z 10 kg, to gotuję ok.godziny
✓ W trakcie gotowania dodać soli do smaku
✓ Dodać świeże zioła – ilość ziół i jakie, to indywidualna kwestia smakowa
✓ Zostawiamy do zagotowania
✓ Jeszcze wrzący przecier przekładamy do przygotowanych słoików. Zakrętki przemywam spirytusem i daję nowe.
✓ Zakręcamy mocno, czekamy, aż wystygną i na drugi dzień wynosimy do piwnicy
Alternatywnym sposobem do takiego konserwowania przecieru może być wekowanie w piekarniku – wystarczy 25 minut w 130 st. Jeśli wkładamy do piekarnika, to nie należy ich mocno zamykać, dokręcamy dopiero po wyjęciu z piekarnika.
Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewających w słońcu pomidorów, czyli smaku lata. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się ich wyrazistym smakiem przez cały rok, bez potrzeby kupowania gotowych przecierów, passat czy koncentratów pomidorowych. W dodatku jesteśmy pewni co do ich krótkiego i dobrego składu 🙂
Domowy przecier pomidorowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup, sosów, makaronów czy kasz.
Smacznego!