Smak słony wg TCM – Przemiana Wody

utworzone przez | sie 24, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki

Właściwości:

Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania”, uziemienia; nawilża suchość, zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia; poprawia trawienie; odtruwa organizm; może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywołać wymioty.

jęczmień i proso mają pewne właściwości smaku słonego, chociaż są to zboża o przeważającym smaku słodkim

sos sojowy, marynaty, słona śliwka umeboshi i gomasio (sól sezamowa).

Przemiana wody smakuje słono – należą tutaj więc przede wszystkim pokarmy pozyskiwane z wód morskich, ale i słodkich – ryby, owoce morza, algi i glony, jak również wszystkie produkty solone.

Oddziaływanie tego smaku jest bardzo złożone, gdyż z jednej strony działa wysuszająco, a z drugiej nawilżająco – powoduje również zmiękczanie blokad w organizmie, jednak tylko w rozsądnych ilościach. Sól spożywana w nadmiarze ma działanie przeciwne – nie tylko wysusza, ale i usztywnia, może prowadzić nawet do demineralizacji organizmu osteoporoza).

Smak słony jest typu Yin, zsyła energię w dół, wiąże się z nerkami. Stosowany jest dla nawilżenia tkanek i do rozpuszczenia nagromadzeń.

smak-slony

Produkty:

Gorące: brak.

Ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

Neutralne: bób, fasolka adzuki, karp, soczewica, wieprzowina.

Chłodne: ciecierzyca, fasola mung, fasolka suszona, oliwki, ostrygi, soja.

Zimne: glony, małże, miso, sól, woda mineralna, woda zimna, woda źródlana.

smak-slony

Zastosowanie:

Ilość smaku słonego można zwiększyć w diecie w celu zmiękczenia guzów, na przykład stwardniałych węzłów limfatycznych, katarakty i innych stwardnień mięśni i gruczołów. Sól stosuje się wewnętrznie na zaparcia, obrzęk i ból brzucha, a zewnętrznie przy stanach zanieczyszczenia krwi z oznakami gorąca, takimi jak większość wyprysków skórnych, na ból gardła (jako płukanka z gorącą wodą) i przy ropotoku (do szczotkowania zębów przy użyciu drobnokrystalicznej soli). Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w ciele i jest środkiem poprawiającym apetyt. Niestety jest ona nagminnie nadużywana, szczególnie w postaci powszechnie stosowanej soli kuchennej, zazwyczaj o niskiej jakości.

Wskazania:

  • Pożywienie o smaku słonym nawilża i uspokaja osoby szczupłe, suche i nerwowe
  • Guzki tarczycy, wole
  • Nagromadzenie patologicznego Yin
  • Obrzęki węzłów chłonnych

Przeciwwskazania:

  • Stosowanie soli musi być znacznie ograniczone przez osoby ze stanami wilgoci, nadwagi, ospałości lub z obrzękami, a także przez osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi. Wyjątkiem są tutaj wodorosty, które zalicza się do pożywienia o smaku słonym, ponieważ zawarty w nich jod i inne minerały śladowe przyśpieszają metabolizm. Chociaż sól jest z natury Yin, według tradycji ajurwedy użycie nadmiernej ilości soli może wywrzeć odwrotny wpływ, dlatego osoby agresywne powinny stosować soli bardzo oszczędnie. Także u ludzi z zatruciem krwi wskazane jest kontrolowanie spożycia soli. „Przy chorobach krwi nie jedz dużo soli”, zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
  • Smak słony zabroniony jest przy nadciśnieniu i skłonnościach do nadużywania alkoholu (dieta bezsolna usuwa ochotę na alkohol).
  • Gorąco żołądka
woda

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This