DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM Smaki

Smak słony wg TCM – Przemiana Wody

sie 24, 2020

Właściwości:

Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania”, uziemienia; nawilża suchość, zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia; poprawia trawienie; odtruwa organizm; może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywołać wymioty.

  • Jęczmień i proso mają pewne właściwości smaku słonego, chociaż są to zboża o przeważającym smaku słodkim
  • Sos sojowy, marynaty, słona śliwka umeboshi i gomasio (sól sezamowa).

Przemiana wody smakuje słono – należą tutaj więc przede wszystkim pokarmy pozyskiwane z wód morskich, ale i słodkich – ryby, owoce morza, algi i glony, jak również wszystkie produkty solone.

Oddziaływanie tego smaku jest bardzo złożone, gdyż z jednej strony działa wysuszająco, a z drugiej nawilżająco – powoduje również zmiękczanie blokad w organizmie, jednak tylko w rozsądnych ilościach. Sól spożywana w nadmiarze ma działanie przeciwne – nie tylko wysusza, ale i usztywnia, może prowadzić nawet do demineralizacji organizmu osteoporoza).

Smak słony jest typu Yin, zsyła energię w dół, wiąże się z nerkami. Stosowany jest dla nawilżenia tkanek i do rozpuszczenia nagromadzeń.

smak-slony

Produkty:

✓   Gorące: brak.

✓   Ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

✓   Neutralne: bób, fasolka adzuki, karp, soczewica, wieprzowina.

✓   Chłodne: ciecierzyca, fasola mung, fasolka suszona, oliwki, ostrygi, soja.

✓   Zimne: glony, małże, miso, sól, woda mineralna, woda zimna, woda źródlana.

smak-slony

Zastosowanie:

Ilość smaku słonego można zwiększyć w diecie w celu zmiękczenia guzów, na przykład stwardniałych węzłów limfatycznych, katarakty i innych stwardnień mięśni i gruczołów. Sól stosuje się wewnętrznie na zaparcia, obrzęk i ból brzucha, a zewnętrznie przy stanach zanieczyszczenia krwi z oznakami gorąca, takimi jak większość wyprysków skórnych, na ból gardła (jako płukanka z gorącą wodą) i przy ropotoku (do szczotkowania zębów przy użyciu drobnokrystalicznej soli). Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w ciele i jest środkiem poprawiającym apetyt. Niestety jest ona nagminnie nadużywana, szczególnie w postaci powszechnie stosowanej soli kuchennej, zazwyczaj o niskiej jakości.

Wskazania:

  • Pożywienie o smaku słonym nawilża i uspokaja osoby szczupłe, suche i nerwowe
  • Guzki tarczycy, wole
  • Nagromadzenie patologicznego Yin
  • Obrzęki węzłów chłonnych

Przeciwwskazania:

  • Smak słony zabroniony jest przy nadciśnieniu i skłonnościach do nadużywania alkoholu (dieta bezsolna usuwa ochotę na alkohol).
  • Gorąco żołądka.
  • Stosowanie soli musi być znacznie ograniczone przez osoby ze stanami wilgoci, nadwagi, ospałości lub z obrzękami, a także przez osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi. Wyjątkiem są tutaj wodorosty, które zalicza się do pożywienia o smaku słonym, ponieważ zawarty w nich jod i inne minerały śladowe przyśpieszają metabolizm. Chociaż sól jest z natury Yin, według tradycji ajurwedy użycie nadmiernej ilości soli może wywrzeć odwrotny wpływ, dlatego osoby agresywne powinny stosować soli bardzo oszczędnie. Także u ludzi z zatruciem krwi wskazane jest kontrolowanie spożycia soli. „Przy chorobach krwi nie jedz dużo soli”, zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
woda

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej