Smak gorzki wg TCM – Przemiana Ognia

utworzone przez | sie 31, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki

Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.

To smak o naturze Yin, ma działanie ochładzające, ale także powoduje skurcz i kieruje energię w dół (stąd biorą się polepszające trawienie właściwości gorzkich likierów, czy ziół). Przeciwdziała także wewnętrznej wilgoci – pomaga odprowadzać płyny, a także uspakaja i odnawia. Zapobiega zapaleniom oraz pomaga tamować upływ krwi.

Związany jest z sercem, jelitem cienkim i osierdziem.

Właściwości:

Smak o naturze Yin, o działaniu ochładzającym; powoduje skurcz i skłania energię ciała do kierowania się w dół. Działa redukująco na osoby nadmiarowe (krzepkie, ekstrawertyczne, z grubym nalotem na języku, donośnym głosem, zaczerwienioną twarzą). Gorycz ma działanie przeciwgorączkowe, a także wysusza płyny i wyprowadza z organizmu wilgoć. Pewne gorzkie pokarmy i zioła mają działanie przeczyszczające i mogą wywołać wypróżnienie.

smak-gorzki

Produkty:

Gorzkie gorące: baranina, grzane wino, jagnięcina, kozieradka, koźlęcina, spirytus,

Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża,

Gorzkie neutralne: amarantus, brukselka, karczoch, kawa zbożowa,

Gorzkie chłodne: bakłażan, bez czarny, gorzki grejpfrut, pigwa, radicchio, rukola, sałata, szparagi, żyto,

Gorzkie zimne: cykoria, czarna herbata, endywia, herbata zielona, kawa czarna, korzeń rzewienia, sałata lodowa, sok z aloesu.

smak-gorzki

Zastosowanie:

To smak pomocny w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń i wyszczególnionych poniżej stanów nadmiernej wilgoci. Używany także przy zaparciach. Jest to prawdopodobnie najrzadziej stosowany i najmniej doceniany spośród smaków.

Smak gorzki ciepły:

  • Osusza zimną wilgoć i śluz
  • Zsyła w dół Qi płuc

Smak gorzki zimny:

  • Działa przeciwzapalnie
  • Uspokaja serce
  • Wyprowadza gorącą wilgoć
  • Jest moczopędny, odkażający i przeczyszczający

Wskazania:

  • Najbardziej skorzystają z niego osoby spowolnione, otyłe, ospałe, wodniste (wilgotne)
  • Osoby agresywne pod wpływem smaku gorzkiego mogą się ochłodzić i uspokoić
  • Zalecany osobom spożywającym dużo mięsa oraz osobom krzepkim, agresywnym i ekstrawertykom

Przeciwwskazania:

  • Uważać powinny natomiast osoby stosujące dietę surową (RAW) i wegetarianie – smak gorzki obniża energię, przez co może niekorzystnie wpływac na ich nerki.
  • Osoby, które są niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche, powinny ograniczyć spożycie gorzkich pokarmów. Również „ci z chorobami kości nie powinni jeść dużo gorzkiego pożywienia”, jak zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
  • Smak gorzki zabroniony jest kiedy w organizmie brakuje soków, stwierdza się niedobór krwi, oraz przy osteoporozie. Powinny uważać na niego osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche. Smak gorzki stosuje się gdy zachodzi potrzeba usunięcia nadmiaru płynów osadzonych w organizmie.
  • Niedobór Qi
  • Niedobór krwi
  • Niedobór płynów
  • Niedobór Yin
  • Osteoporoza
  • Wypadanie narządów
  • Wyczerpanie
  • U osób starszych

Uwaga! Niektóre produkty gorzkie (zwłaszcza napoje zawierające kofeinę!) mają silne działanie wysuszające! Nie wolno z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze powodują niekorzystne skutki, tj. niedobór krwi i Yin oraz nadmiar gorąca, co objawia się zaburzeniami snu, niepokojem, stresem, prowadzić może nawet do zawału mięśnia sercowego.

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This