Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.
To smak o naturze Yin, ma działanie ochładzające, ale także powoduje skurcz i kieruje energię w dół (stąd biorą się polepszające trawienie właściwości gorzkich likierów, czy ziół). Przeciwdziała także wewnętrznej wilgoci – pomaga odprowadzać płyny, a także uspakaja i odnawia. Zapobiega zapaleniom oraz pomaga tamować upływ krwi.
Związany jest z sercem, jelitem cienkim i osierdziem.
Właściwości:
Smak o naturze Yin, o działaniu ochładzającym; powoduje skurcz i skłania energię ciała do kierowania się w dół. Działa redukująco na osoby nadmiarowe (krzepkie, ekstrawertyczne, z grubym nalotem na języku, donośnym głosem, zaczerwienioną twarzą). Gorycz ma działanie przeciwgorączkowe, a także wysusza płyny i wyprowadza z organizmu wilgoć. Pewne gorzkie pokarmy i zioła mają działanie przeczyszczające i mogą wywołać wypróżnienie.
Produkty:
✓ Gorzkie gorące: baranina, grzane wino, jagnięcina, kozieradka, koźlęcina, spirytus,
✓ Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża,
✓ Gorzkie neutralne: amarantus, brukselka, karczoch, kawa zbożowa,
✓ Gorzkie chłodne: bakłażan, bez czarny, gorzki grejpfrut, pigwa, radicchio, rukola, sałata, szparagi, żyto,
✓ Gorzkie zimne: cykoria, czarna herbata, endywia, herbata zielona, kawa czarna, korzeń rzewienia, sałata lodowa, sok z aloesu.
Zastosowanie:
To smak pomocny w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń i wyszczególnionych poniżej stanów nadmiernej wilgoci. Używany także przy zaparciach. Jest to prawdopodobnie najrzadziej stosowany i najmniej doceniany spośród smaków.
Smak gorzki ciepły:
- Osusza zimną wilgoć i śluz
- Zsyła w dół Qi płuc
Smak gorzki zimny:
- Działa przeciwzapalnie
- Uspokaja serce
- Wyprowadza gorącą wilgoć
- Jest moczopędny, odkażający i przeczyszczający
Wskazania:
- Najbardziej skorzystają z niego osoby spowolnione, otyłe, ospałe, wodniste (wilgotne)
- Osoby agresywne pod wpływem smaku gorzkiego mogą się ochłodzić i uspokoić
- Zalecany osobom spożywającym dużo mięsa oraz osobom krzepkim, agresywnym i ekstrawertykom
Przeciwwskazania:
✓ Uważać powinny natomiast osoby stosujące dietę surową (RAW) i wegetarianie – smak gorzki obniża energię, przez co może niekorzystnie wpływać na ich nerki.
✓ Osoby, które są niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche, powinny ograniczyć spożycie gorzkich pokarmów. Również „ci z chorobami kości nie powinni jeść dużo gorzkiego pożywienia”, jak zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
✓ Smak gorzki zabroniony jest kiedy w organizmie brakuje soków, stwierdza się niedobór krwi, oraz przy osteoporozie. Powinny uważać na niego osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche. Smak gorzki stosuje się gdy zachodzi potrzeba usunięcia nadmiaru płynów osadzonych w organizmie.
✓ Niedobór Qi
✓ Niedobór krwi
✓ Niedobór płynów
✓ Niedobór Yin
✓ Osteoporoza
✓ Wypadanie narządów
✓ Wyczerpanie
✓ U osób starszych
Uwaga! Niektóre produkty gorzkie (zwłaszcza napoje zawierające kofeinę!) mają silne działanie wysuszające! Nie wolno z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze powodują niekorzystne skutki, tj. niedobór krwi i Yin oraz nadmiar gorąca, co objawia się zaburzeniami snu, niepokojem, stresem, prowadzić może nawet do zawału mięśnia sercowego.