Ciasteczka owsiane z bakaliami - Koneser Zdrowia

Ciasteczka owsiane z bakaliami

utworzone przez | Sie 31, 2020 | Przekąski, PRZEPISY, Zboża

Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, magnezu, wapnia, żelaza, krzemu, cynku, a takze witaminy B1 i B2 dlatego bardzo wskazane są w naszej codziennej diecie. Pomagają utrzymać prawidłową wagę, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, stabilizują poziom cukru, chronią serce, poprawiają trawienie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

Płatki owsiane z pozycji Medycyny Chińskiej odbudowują Qi i krew, poruszają Qi, wzmacniają mięśnie i ścięgna oraz usuwają Wilgoć, czyli jeden z najbardziej doskwierających patogenów. Mają smak słodki i neutralną do ciepłej naturę termiczną. Stosujemy je przy ogólnym niedoborze Qi, krwi i Yang oraz wyczerpaniu czy braku siły fizycznej, głównie u bladych, słabych dzieci i osób w podeszłym wieku.

Najbardziej rozpowszechnioną formą spożycia jest oczywiście popularna owsianka, która w połączeniu z owocami i bakaliami stanowi naprawdę bogaty zapas energetyczny na cały dzień, jednak ja zaproponuję dziś jej równie zdrową i szybką w przygotowaniu alternatywę – ciasteczka owsiane z bakaliami, które są zdrowe i bardzo smaczne! Poprzednio pisałam o tym jak przygotować ciasteczka dyniowo-owsiane, dlatego dzisiaj pora na kolejną wariację z bakaliami, przepis można modyfikować według własnych upodobań i dodać różne suszone owoce i orzechy. Możliwości jest dużo!

ciastka owsiane

Bazą ciasteczek będą płatki owsiane górskie, które w przeciwieństwie do błyskawicznych nie zostały poddane obróbce, dlatego zawierają błonnik i mają więcej wartości odżywczych. Tak przygotowane ciastka sprawdzą się idealnie jako przekąska do pracy, szkoły lub jako sporadyczna zachwianka, bo nie możemy się dać zwariować, że już nic słodkiego nie możemy zjeść. Starajmy się szukać zdrowszych zamienników i od czasu do czasu możemy zjeśc coś słodkiego. Te ciasteczka będą świetnym urozmaiceniem w naszym jadłospisie, a ich przygotowanie zajmie zaledwie 20 minut. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej (moze być też orkiszowa, kukurydziana)
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy razem dokładnie, a następnie odstawiamy na około 10 minut do stężenia (do powstania gęstego kleiku).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  3. W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego i oleju kokosowego.
  4. Olej rozpuszczamy, a następnie razem papką z siemienia lnianego dodajemy do suchych, wymieszanych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
  5. Tak połączone składniki nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie formujemy łyżką i jeśli trzeba lekko ugniatamy.
  6. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, aż do nabrania jasnozłotego koloru.
  7. I gotowe! Tak prezentują się gotowe ciasteczka. Smakują równie dobrze jak wyglądają.
ciastka owsiane

Smacznego!

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This