Przepisy
Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych
Ciasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych smakołyków - pyszne, pełne błonnika, ekspresowe w wykonaniu - w sam raz kiedy dopada mnie ochota na małe co nieco:) Cudownie zdrowe, napakowane różnymi pysznościami - możemy je podjadać bez wyrzutów sumienia...
Kasza jaglana z jabłkami, imbirem i cynamonem dla zmarzluchów
Jaglane szaleństwo trwa! Jesień w pełni, wirusy harcują, dlatego dbam o to, aby jaglanka jak najczęściej pojawiała się na naszym stole - dzięki bogactwu witamin, alkalizującemu i antywirusowemu działaniu jest moim sprzymierzeńcem w walce o moje zdrowie i rodziny!...
Masło klarowane – przepis krok po kroku
Dzisiaj postanowiłam Was zaznajomić z masłem klarowanym. Z doświadczenia wiem, że większość pacjentów zna masło klarowane i chętnie kupuje. No właśnie - kupuje! Niestety na rynku masło klarowane zwykle dostępne jest w plastikowych opakowaniach, jedynie masło Ghee...
Jak ugotować kaszę jaglaną? – podstawowy przepis
Kasza jaglana zawiera w sobie trochę goryczki, dlatego należy się jej pozbyć. Możemy tego dokonać na kilka sposobów: Przed ugotowaniem należy ją przelać kilka razy zimną wodą, a następnie gorącą i zalać wrzątkiem.Można wrzucić od razu do wrzątku, po chwili odcedzić i...
Sok z czarnej rzepy
Czarna rzepa (czarna rzodkiew) zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków; potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma...
Sok z żurawiny
Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego oraganizmu polifenoli. Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości...
Napar z kwiatu lipy z sokiem malinowym
Stosowały go już nasze babcie i prababcie - sprawdzony sposób na przeziębienie, czyli napar z kwiatu lipy z sokiem malinowym! To mikstura, którą od lat stosujemy w naszej rodzinie, kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy jesienno-zimowych niedomagań! Super rozgrzewa,...
Rozgrzewająca zupa imbirowo-gruszkowa
Znakomita jesienna zupa w sam raz na niepogodę! Unikatowe połączenie słodkiej gruszki, łagodnej cebulki siedmiolatki z pikantną imbirową nutą sprawią, że podczas gdy wy będziecie delektować się egzotycznym smakiem wasze nadwątlone siły witalne zregenerują się raz-dwa!...
Sok z brzozy
Któż z nas nie widział nigdy brzozy – drzewa o charakterystycznej białej korze?! Ale czy wiemy, że z brzozy można otrzymać sok? Pozyskuje się go wczesną wiosną poprzez wywiercenie otworu w pniu – skąd sok sam wypłynie. Oto kilka cech soku z brzozy (nazywanego oskołą...
Płatki owsiane z jabłkami, imbirem i jagodami goji
Propozycja na pożywne śniadanie: płatki owsiane (najlepiej ekologiczne) z jabłkami, imbirem i jagodami goji. Wg tradycyjnej medycyny chińskiej potrawa wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia nerki, śledzionę i serce. Jakie składniki będą nam potrzebne ?...