Przepisy
Burger z indyka, cukinii i marchwi
Burger! Pomyślisz, że jak można jeść cos takiego. Jednak tak mocno przetworzona żywność doczekała się swojej zdrowej alternatywy, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Pokochasz je tak samo jak twoja rodzina a w szczególności dzieci. Burger z indyka z cukinią...
Zupa dyniowa z jabłkiem, orzechami i rozmarynem
Dynia to cudowna baza zarówno wykwitnego obiadu, niepowtarzalnego deseru czy zimowych przetworów. Jej bioróżnorodność kształtów jak i smaków jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z ciekawych dań z wykorzystaniem dyni jest zupa dyniowa. Spróbuj...
Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem
Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem to świetna alternatywa dla mięsa. Ponadto ryby bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto je włączyć do diety zarówno w celach profilaktycznych zmniejszając ryzyko...
Wegapasztet jaglany z cukinią, fasolką i pomidorami
Lubisz pasztet, ale masz ochotę na odmianę od mięsa? Świetnie! Bowiem pasztet można przygotować z wielu różnych produktów, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Jednym z nich jest przepis na rewelacyjny sycący wegetariański i bezglutenowy pasztet, który pokochasz....
20 domowych sposobów na walkę z przeziębieniem
Kaszel? Gorączka? Dreszcze? Ból głowy? Znajome? To pierwsze objawy przeziębienia. Właśnie rozpoczął się okres wzmożonej zachorowalności. Wzmocnij swój organizm i nie daj się przeziębieniu. Zachorowałeś? Skorzystaj ze starych sprawdzonych przepisów zanim sięgniesz po syntetyczny antybiotyk!
Hummus jaglano-cytrynowy z fasolką adzuki i granatem
Hummus to świetna alternatywa zarówno na śniadanie jak i na niezapowiedziane spotkania z przyjaciółmi. Pasuje do wszystkiego i ze wszystkim. Hummus z kaszą jaglaną ma działanie ochładzające dlatego też szczególnie polecany jest osobom, którym jest non stop gorąco....
Gryczane placuszki a’la podpłomyki
Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy. Jednak czy próbowaliście zrobić je z czegoś innego? Nie? A więc do dzieła. Wspaniałe placki z kaszy gryczanej, które możesz podać z sosem, pastą lub hummusem. Rewelacyjnie sprawdzą się również, jako zamiennik codziennego pieczywa.
Krem z brokułów z dodatkiwem kaszy jaglanej
Brokuły mają działanie zasadotwórcze na nasz organizm, ich pH wynosi 10, zatem bardzo dobrze zrównoważy mięso lub kawę, które to mocno nas zakwaszają. Kasza jaglana także ma działanie zasadotwórcze. Dlatego też połączenie tych 2 produktów da bardzo dobre efekty. Z...
Nalewka czosnkowa – “Eliksir młodości”
Czosnek to niewątpliwie jedna z najbardziej leczniczych roślin na świecie. Zwalcza infekcje, jest naturalnym antybiotykiem, silnym przeciwutleniaczem, wspomaga spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie czosnku przyczynia się do ochrony...
Dynia – właściwości odżywcze i kosmetyczne
Dynia gości na naszych stołach od początku jesieni prawie, aż do stycznia. Jest to warzywo, które bardzo dobrze się przechowywuje, idealnie nadaje na domowe przetwory, posiada mnóstwo walorów odżywczych i jest doskonałym kosmetykiem. Dynia - krótka historia Dynia...