PRZEPISY Śniadania

Płatki owsiane z jabłkami, imbirem i jagodami goji

lut 16, 2014

Propozycja na pożywne śniadanie: płatki owsiane (najlepiej ekologiczne) z jabłkami, imbirem i jagodami goji. Wg tradycyjnej medycyny chińskiej potrawa wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia nerki, śledzionę i serce.

Jakie składniki będą nam potrzebne ?

  • płatki owsiane,
  • jabłka,
  • jagody goji,
  • świeży imbir,
  • olej lniany,
  • sól,
  • cynamon.

Jak to przygotować?

✓   Płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku,

✓   Wkroić drobno pokrojone jabłka,

✓   Dodać jagody goji oraz utrzeć troszkę świeżego imbiru.

✓   Lekko posolić, dodać cynamonu i kilka kropel soku z cytryny.

✓   Gotować do miękkości.

Podawać na ciepło, na talerzu możemy dodatkowo polać olejem lnianym lub rydzowym. Smacznego!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej