Przekąski PRZEPISY

Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych

sty 24, 2015

Ciasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych smakołyków – pyszne, pełne błonnika, ekspresowe w wykonaniu –  w sam raz kiedy dopada mnie ochota na małe co nieco:)  Cudownie zdrowe, napakowane różnymi pysznościami – możemy je podjadać bez wyrzutów sumienia nawet w trakcie diety (oczywiście z głową :)) To zdrowa, słodka chwila przyjemności – dla mnie i mojej rodziny, a od dzisiaj – również dla Ciebie! To co? Połasuchujemy razem?

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepsze będą te w całości, nie rozdrobnione, ale w zasadzie sprawdzą się każde:))
  • łyżeczka cukru brązowego, ksylitolu lub stewii
  • 2 łyżki mąki żytniej lub gryczanej
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • ziarna słonecznika, dyni, sezamu
  • orzechy laskowe lub włoskie
  • płatki migdałowe
  • rodzynki
  • jagody goji 
  • wiórki kokosowe – wtedy nie dodaję już cukru
  • kruszone ziarno kakaowca

Wszystkie dodatki typu ziarna czy nasiona to kwestia Waszej inwencji – dodajemy to, co w danym momencie mamy we własnej kuchni. Ilości dowolne. Pamiętajcie, ze dodając rodzynki, daktyle czy wiórki kokosowe możecie zrezygnować z cukru, czy ksylitolu.

Ciasteczka z płatków owsianych – wykonanie

Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać jajko i roztopione masło klarowane. Jeśli masa jest za mało „zwarta” można dodać odrobinę wody. Znowu wymieszać (łyżką lub ręką).

Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia – kształt ciasteczek dowolny, to tylko Wasza fantazja. Warstwa powinna być maksymalnie centymetrowej grubości. Nakładać łyżką lub ręka – uwaga, jeśli ciasto przykleja się do dłoni, możecie zwilżyć skórę odrobiną wody.

Piec w piekarniku w temp. ok. 180 stopni, aż ciasteczka nabiorą złocistego odcienia (ok. 25-30 minut)
Po upieczeniu zostawić na blasze do ostygnięcia.

Wszystkie składniki w tych ciasteczkach są zdrowe dla naszego organizmu, dodatkowo zawierają dużo błonnika, trzeba je długo żuć, a więc pierwsze, najważniejsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Czyli tak jak powinno być.

Smacznego!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej