DIETETYKA Napoje Owoce PRZEPISY

Sok z żurawiny

paź 15, 2014

Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego organizmu polifenoli.

Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Żurawina jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawiny na przeziębienie. Picie dużej ilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamienie zawierające moczany. Stosuje się we wszystkich zakażeniach układu moczowego , zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekle.

Sok żurawinowy jest stosowany w procesie odchudzania. Zawiera flawonoidy, które wskazują silne działanie antyoksydacyjne i mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy. Badania sugerują, że żurawina może stanowić naturalną ochronę przed miażdżycą.

Zastosowanie soku z żurawiny:

✓   Pić dziennie 30 ml czystego soku lub rozcieńczonego z wodą, lub innym sokiem (gdy jest sok 100%)

✓   Po otwarciu trzymać w chłodnym miejscu, spożyć w krótkim czasie.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej