Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego oraganizmu polifenoli.
Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Żurawina jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych.Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawiny na przeziębienie. Picie dużej ilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamienie zawierające moczany.Stosuje się we wszystkich zakażeniach układu moczowego , zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekle.
Sok żurawinowy jest stosowany w procesie odchudzania. Zawiera flawonoidy które wskazują silne działanie antyoksydacyjne mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy. Badania sugerują, że żurawina może stanowić naturalną ochronę przed miażdżycą.
Zastosowanie:
Pić dziennie 30 ml czystego soku lub rozcieńczonego z wodą lub innym sokiem (gdy jest sok 100%)
Po otwarciu trzymać w chłodnym miejscu, spożyć w krótkim czasie.