Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

czarny bez z medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Bez czarny

Któż z nas nie widział krzewu bzu czarnego rosnącego w przydomowych ogródkach czy parkach? Czarny bez jest rośliną dosyć powszechną w Polsce, która od wielu lat jest ceniona z uwagi na niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Czy wiesz, jakie bogactwo składników kryje się w tych ciemnych, drobnych owocach  i jak wpływają one na Twój organizm? […]

Czytaj więcej
dzika róża w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Dzika róża

Któż z nas nie zna krzewu i owoców dzikiej róży?

Czytaj więcej
maliny w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Maliny

Któż z nas nie myśli o soku malinowym, gdy dopada go przeziębienie? A czy wiemy, jakie właściwości zdrowotne mają te pyszne owoce? ✓   Bogactwo witamin zawartych w malinach oraz substancji przeciwzapalnych i przeciwbólowych  zwiększa odporność organizmu, a w spożywane już po wystąpieniu infekcji pomagają wrócić do zdrowia. ✓   Zawartość polifenoli  i antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, […]

Czytaj więcej
aminokwasy
DIETETYKA Składniki odżywcze

Aminokwasy

Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek. Można je podzielić na kilka grup: 1) Egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Zalicza się do nich m.in.: 2) Endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego […]

Czytaj więcej
Tłuszcze
DIETETYKA Składniki odżywcze

Tłuszcze

Tłuszcze (inaczej: lipidy) – jedne z podstawowych, obok białek i węglowodanów, składniki pokarmowe. Tłuszcze są grupą różnorodnych związków nierozpuszczalnych w wodzie.

Czytaj więcej
Węglowodany
DIETETYKA Składniki odżywcze

Węglowodany

Węglowodany (cukry, sacharydy) – podstawowe składniki pokarmowe (obok białek i tłuszczów). To grupa związków organicznych, które zbudowane są  z atomów węgla, wodoru i tlenu. Ze względu na różnice w budowie można węglowodany podzielić na: Inny podział węglowodanów wyróżnia węglowodany: Węglowodany pełnią w organizmie człowieka różnorodne funkcje: Głównym źródło węglowodanów w diecie człowieka stanowią produkty zbożowe (najlepiej […]

Czytaj więcej
1 15 16 17 20

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie