Granat to roślina uprawiana w strefie suchego i gorącego klimatu. W Polsce staje się coraz bardziej popularna. Charakterystyczna budowa owocu granatu, który składa się z drobnych, kulistych cząstek, z pewnością budzi zainteresowanie. A czy wiemy jakie składniki odżywcze kryją się właśnie w tych drobnych cząsteczkach?
- Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że granat to owoc o jednej z najwyższych zawartości tych związków. Substancje te niszczą wolne rodniki tlenowe, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając infekcjom w organizmie, w tym zmianom nowotworowym
- Błonnik wpływa na prawidłową pracę jelit, niweluje zaparcia, przeciwdziała nowotworowi jelita
- Witaminy: z grupy B – wpływają na prawidłowy metabolizm organizmu, witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność organizmu, witamina E – wzmacnia naczynia krwionośne oraz ochrania krwinki czerwone, beta-karoten – po przekształceniu w organizmie w witaminę A – ochrania wzrok oraz wpływa na dobrą kondycję skóry
- Minerały: potas – obniża ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu, cynk – wpływa na dobrą kondycję włosów, paznokci
- Granat uznawany jest za owoc zbawiennie wpływający na problemy z erekcją u mężczyzn oraz zwiększający libido
- Obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega chorobom układu krążenia – przede wszystkim miażdżycy i nadciśnieniu
- Działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie, przez co znajduje zastosowanie np.
Zastosowanie granatu:
- W kuchni: głównie jako sok, dodatek do deserów
- W kosmetyce: dodatek do kosmetyków do pielęgnacji skóry, w kuracji antytrądzikowej
- W leczeniu: składnik suplementów diety
Granat powinien znaleźć miejsce w naszej diecie ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Najlepiej spożywać go w postaci świeżych owoców bądź też soków ekologicznych, w których znajdziemy wszystko, co potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu!!!