DIETETYKA Owoce

Granat

cze 16, 2014

Granat to roślina uprawiana w strefie suchego i gorącego klimatu. W Polsce staje się coraz bardziej popularna. Charakterystyczna budowa owocu granatu, który składa się z drobnych, kulistych cząstek, z pewnością budzi zainteresowanie. A czy wiemy jakie składniki odżywcze kryją się właśnie w tych drobnych cząsteczkach?

  • Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że granat to owoc o jednej z najwyższych zawartości tych związków. Substancje te niszczą wolne rodniki tlenowe, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając  infekcjom w organizmie, w tym zmianom nowotworowym
  • Błonnik wpływa na prawidłową pracę jelit, niweluje zaparcia, przeciwdziała nowotworowi jelita
  • Witaminy:  z grupy B – wpływają na prawidłowy metabolizm organizmu, witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność organizmu, witamina E – wzmacnia naczynia krwionośne oraz ochrania krwinki czerwone, beta-karoten – po przekształceniu w organizmie w witaminę A – ochrania wzrok oraz wpływa na dobrą kondycję skóry
  • Minerały: potas – obniża ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu, cynk – wpływa na dobrą kondycję włosów, paznokci
  • Granat uznawany jest za owoc zbawiennie wpływający na problemy z erekcją u mężczyzn oraz zwiększający libido
  • Obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega chorobom układu krążenia – przede wszystkim miażdżycy i nadciśnieniu
  • Działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie, przez co znajduje zastosowanie np.

Zastosowanie granatu:

  • W kuchni: głównie jako sok, dodatek do deserów
  • W kosmetyce: dodatek do kosmetyków do pielęgnacji skóry, w kuracji antytrądzikowej
  • W leczeniu: składnik suplementów diety

Granat powinien znaleźć miejsce w naszej diecie ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Najlepiej spożywać go w postaci świeżych owoców bądź też soków ekologicznych, w których znajdziemy wszystko, co potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu!!!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej