Któż z nas nie zna krzewu i owoców dzikiej róży? Czy jednak każdy wie, że owoce tego krzewu są jadalne i posiadają szereg składników odżywczych? Oto kilka z nich, które warto znać:
- Likopen – substancja zapobiegająca powstawaniu nowotworów
- Stosowana w nieżytach żołądka, wrzodach, problemach z układem pokarmowym
- Olejek z róży może być stosowany do łagodzenia efektów zbyt długiego opalania
- Żelazo wskazane dla anemików
- Stosowana w leczeniu przeziębień
- Stosowana pomocniczo przy terapii reumatoidalnych stanów zapalnych
- Wzmaganie wydzielanie w organizmie żółci oraz moczu
- Działa uspokajająco
- Owoce dzikiej róży charakteryzuje bardzo wysoka zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne, stosowana w leczeniu szkorbutu
- Witaminy: z grupy B – wpływają na metabolizm organizmu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega zmianom trądzikowym, witamina E – naturalny przeciwutleniacz wpływający na kondycję skóry, beta-karoten – w organizmie przekształcany do witaminy A, która wpływa na dobrą kondycję skóry oraz wzrok, witamina K – wpływa na krzepliwość krwi zapobiegając krwotokom
Zastosowanie dzikiej róży:
- W kuchni: dodatek do deserów, ciast
- W kosmetyce: składnik preparatów do pielęgnacji skóry, w postaci wody różanej
- W leczeniu: pomocniczo w chorobach reumatycznych, moczopędnych, suplementach zawierających witaminę C
Rozsmakujmy się w soku z dzikiej róży, a gwarancję najlepsze jakości zagwarantują nam tylko produkty ekologiczne!!!