Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek. Można je podzielić na kilka grup:
1) Egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Zalicza się do nich m.in.:
- lizynę,
- metioninę,
- treoninę,
- leucynę,
- izoleucynę,
- walinę,
- tryptofan,
- fenyloalaninę
- u dzieci także histydyna.
2) Endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego potrzeby. Do tej grupy zalicza się:
- alanina,
- kwas asparaginowy,
- asparagina,
- kwas glutaminowy,
- seryna.
Dzieci i młodzież, które charakteryzuje wyższy poziom syntezy białek, mają wyższe zapotrzebowanie na aminokwasy. Podobnie, jak kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także osoby, u których doszło do utraty beztłuszczowej masy ciała. Pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy wymaga dostarczenia z pożywieniem nie tylko wystarczającej ilości aminokwasów niezbędnych, ale także, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które w określonych warunkach fizjologicznych i patologicznych stają się aminokwasami niezbędnymi. Zaburzenia w metabolizmie aminokwasów mogą wynikać ze zbyt niskiego dowozu azotu białkowego.
Źródła:
- Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. 2010. Instytut Żywności i Żywienia.
- Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej-nowelizacja. 2012. Instytut Żywności i Żywienia.
- Gajewska D.: Podstawy żywienia i dietoterapia. 2010. Elsevier Urban&Partner.