Któż z nas nie myśli o soku malinowym, gdy dopada go przeziębienie? A czy wiemy, jakie właściwości zdrowotne mają te pyszne owoce?
✓ Bogactwo witamin zawartych w malinach oraz substancji przeciwzapalnych i przeciwbólowych zwiększa odporność organizmu, a w spożywane już po wystąpieniu infekcji pomagają wrócić do zdrowia.
✓ Zawartość polifenoli i antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, co hamuje procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo.
✓ Zawartość składników mineralnych korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, np. zawartość żelaza zapobiega powstawaniu anemii, a potas korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i gospodarkę wodno-elektrolitowa naszego organizmu.
✓ Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pracę jelit i wchłanianie z nich składników odżywczych.
✓ Właściwości rozkurczowe malin są pomocne przy łagodzeniu bólów menstruacyjnych.
✓ Malutkie pestki owoców malin są świetne przy kuracji odchudzającej – działają jak mała szczoteczka wymiatająca zalegające resztki pokarmu z jelit.
Zastosowanie:
► W kuchni: maliny mają bardzo szerokie zastosowanie, szczególnie latem, kiedy są powszechnie dostępne. Można jeść je na surowo, dodawać do owsianki, deserów, ciast. Doskonale przechowują się pasteryzowane w słoiczkach jako konfitury jak i soki. Smak soku malinowego jest wspaniały, a jako dodatek np. do herbaty działa rozgrzewająco w zimne wieczory
► W kosmetyce: stosowane jako wspaniały środek nawilżający, tonizujący, a zawartość kwasu salicylowego sprawia, iż złuszczają martwy naskórek, pozostawiając skórę gładką i jędrną
► W przeziębieniu: sok z malin spożywany w czasie przeziębienia i grypy to bomba witaminowa, która dodatkowo rozgrzewa nasz organizm
W walce z przeziębieniem nie ma nic lepszego niż sok malinowy!