Chociaż rokitnik występuje w naszych parkach i ogrodach, nadal jest mało znany. A przecież pomarańczowe jagody rokitnika są znane już od czasów dynastii Tang (ok. VII w.). Prozdrowotne składniki w nich zawarte to m.in.:
- Jako bogate źródło antyoksydantów zwalcza wolne rodniki przeciwdziałając procesom starzenia
- Pozytywny wpływ na łagodzenie i leczenie wrzodów żołądka
- Wpływa na poprawę pracy żołądka, wydzielanie soku trawiennego
- Wpływa na poprawę perystaltyki dwunastnicy oraz jelit dzięki zawartości błonnika
- Sok może być pomocny w zaburzeniach funkcjonowania wątroby
- Olej z rokitnika znajduje zastosowanie jako środek wspomagający leczenie m.in. łuszczycy, oparzeń i odmrożeń
- Dzięki dużej zawartości beta-karotenu jest pomocny w wytwarzaniu witaminy A zabezpieczając organizm przed jej niedoborem
- Wysoka zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu
- Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-7 oraz doskonały stosunek 1:1 kwasów linolenowego i linolowego bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
- Wykazano również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
Zastosowanie
- W kuchni: do sporządzania soków, nalewek, konfitur, oleju
- W kosmetyce: do kremów chroniących przed promieniami UV, środków do pielęgnacji włosów, skóry
- W leczeniu: preparaty witaminowe z dodatkiem rokitnika
Warto docenić sok z rokitnika! Pijmy go, aby wzmocnić naszą odporność i poprawić pracę przewodu pokarmowego!