- Sok z bzu znany jest z właściwości przeciwgorączkowych
- W zaparciach, nerwobólach, stanach zapalnych żołądka i niestrawności
- Jest środkiem odtruwającym, ponieważ pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje powstające w procesach przemiany materii razem z potem, moczem i kałem
- Bogaty w witaminę B2 i A, które wspólnie wpływają na dobrą kondycje błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także biorą udział w przemianach tłuszczów i białek
- Kwas foliowy szczególnie wskazany u kobiet chcących zajść w ciążę i podczas jej trwania
- Składniki mineralne, głównie potas – regulujące gospodarkę płynami elektrolitycznymi w organizmie, fosfor będący składnikiem kości i błon komórkowych oraz wapń – budulec kości
- – zwalczające wolne rodniki, będące przyczyna infekcji w organizmie, a także starzenia się komórek
Zastosowanie:
® W kuchni: soki, konfitury, marmolady, powidła, dżemy czy syropy
® W kosmetyce: w preparatach sciągających, złuszczających, w leczeniu cery naczyniowej oraz trądzikowej
® W lecznictwie: składnik preparatów odchudzających – mających właściwości przeczyszczające i wspomagające trawienie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, do detoksykacji, w leczeniu łuszczycy, przy zaparciach, wzdęciach czy nawet w problemach z wątrobą
Pamiętajmy, ze niedojrzałe owoce bzu czarnego zawierają sambunigrynę będącą substancją trującą. Dlatego też pijmy sprawdzone, ekologiczne soki z bzu czarnego i cieszmy się zdrowiem!