Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

Białka
DIETETYKA Składniki odżywcze

Białka

Białka – podstawowe – obok węglowodanów i tłuszczów – składniki pokarmowe. Białka to wielocząsteczkowe polimery zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Występują u wszystkich organizmów żywych – od człowieka po wirusy. Ze względu na budowę dzielą się na: Ze względu na właściwości odżywcze wyróżniamy:  Białka pełnią wiele ważnych funkcji biorąc udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.  Białko […]

Czytaj więcej
karczochy w medycynie chińskiej
DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Karczochy

W Polsce warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością, przez co nie wiemy tak naprawdę, co tracimy. Karczochy bowiem są bardzo cennym warzywem, a najważniejsze z ich zalet to: Zastosowanie karczochów: Zainteresujmy się tym niedocenianym warzywem i jedzmy karczocha oraz pijmy soki z niego! 

Czytaj więcej
czarna rzepa w medycynie chińskiej
DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Czarna rzepa

Czarna rzepa z pewnością wielu z nas kojarzy się głównie z pielęgnacją włosów. Czy jednak wiemy, że jest to cenne źródło całej masy składników odżywczych dla naszego organizmu? Oto najważniejsze z nich: Zastosowanie czarnej rzepy: Warto spożywać surówki z czarnej rzepy i pić sok. Czarna rzepa jest naturalnym lekarstwem pomagającym zachować piękno skóry i włosów […]

Czytaj więcej
śliwka w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce

Śliwka

Śliwka jest w Polsce owocem bardzo znanym. Od zarania dziejów gościła w sadach i ogródkach przydomowych, a nasze babcie robiły z jej owoców powidła jedyne w swoim rodzaju. Czy dziś doceniamy śliwkę tak jak dawniej i wiemy, jakie składniki odżywcze zawierają jej owoce? Zastosowanie śliwki: Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, jakim są śliwki, tak bogate w […]

Czytaj więcej
oleje roślinne w medycynie chińskiej
DIETETYKA Oleje Masło

Oleje roślinne i NNKT

Stojąc przy sklepowej półce, pewnie nie raz zastanawiałeś się, jaki olej wybrać? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musisz przede wszystkim wiedzieć jakie składniki olejów roślinnych są tak cenne dla naszego zdrowia? Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT. Kwasy te dzielimy na 2 grupy: omega-3 i omega-6 Jakie funkcje w organizmie pełnią NNKT? […]

Czytaj więcej
gruszki w medycynie chińskiej
Certyfikaty DIETETYKA Składniki odżywcze

Produkty ekologiczne

Chyba każdy z nas słyszał kiedyś pojęcie „produkty ekologiczne”. Czy zastanowiliśmy się, chociaż chwilę nad tym, czym tak naprawdę charakteryzują się takie produkty? Czy na pewno nie mylimy tej grupy ze zdrową żywnością? Czy mamy świadomość istnienia przepisów prawnych regulujących metody stosowane przy ich produkcji? Przyjrzyjmy się im bliżej. Co to są produkty ekologiczne? Produkty […]

Czytaj więcej
1 16 17 18 20

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie