Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

działanie kurkumy
DIETETYKA Odżywianie wg TCM Przyprawy Składniki odżywcze

Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy

Czym jest kurkuma?

Czytaj więcej
nasiona łzawicy ogrodowej
DIETETYKA Odżywianie wg TCM Składniki odżywcze ZIOŁOLECZNICTWO

Nasiona łzawicy ogrodowej – Yi Yi Ren

Nasiona łzawicy ogrodowej (Yi Yi Ren), zwane także łzami Hioba, działają łagodnie, ale są skuteczne w procesie długofalowym.

Czytaj więcej
dynia w medycynie chińskiej
DIETETYKA PRZEPISY Składniki odżywcze Warzywa

Dynia – właściwości odżywcze i kosmetyczne

Dynia gości na naszych stołach od początku jesieni prawie, aż do stycznia. Jest to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje, idealnie nadaje na domowe przetwory, posiada mnóstwo walorów odżywczych i jest doskonałym kosmetykiem. Dynia – krótka historia Dynia należy do rodziny dyniowatych i pochodzi z Ameryki Środkowej (przybyła do nas na statku Krzysztofa Kolumba), a […]

Czytaj więcej
czym jest gmo
Certyfikaty DIETETYKA Składniki odżywcze

GMO – a co to?

GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Jak sama nazwa wskazuje, są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji, czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym. Po co naukowcy to robią? Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom. Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt: Musimy jednak pamiętać, […]

Czytaj więcej
aminokwasy
DIETETYKA Składniki odżywcze

Aminokwasy

Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek. Można je podzielić na kilka grup: 1) Egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Zalicza się do nich m.in.: 2) Endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego […]

Czytaj więcej
Tłuszcze
DIETETYKA Składniki odżywcze

Tłuszcze

Tłuszcze (inaczej: lipidy) – jedne z podstawowych, obok białek i węglowodanów, składniki pokarmowe. Tłuszcze są grupą różnorodnych związków nierozpuszczalnych w wodzie.

Czytaj więcej
1 2

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie