
Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy
Czym jest kurkuma?
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie
Czym jest kurkuma?
Nasiona łzawicy ogrodowej (Yi Yi Ren), zwane także łzami Hioba, działają łagodnie, ale są skuteczne w procesie długofalowym.
Dynia gości na naszych stołach od początku jesieni prawie, aż do stycznia. Jest to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje, idealnie nadaje na domowe przetwory, posiada mnóstwo walorów odżywczych i jest doskonałym kosmetykiem. Dynia – krótka historia Dynia należy do rodziny dyniowatych i pochodzi z Ameryki Środkowej (przybyła do nas na statku Krzysztofa Kolumba), a […]
GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Jak sama nazwa wskazuje, są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji, czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym. Po co naukowcy to robią? Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom. Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt: Musimy jednak pamiętać, […]
Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek. Można je podzielić na kilka grup: 1) Egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Zalicza się do nich m.in.: 2) Endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego […]
Tłuszcze (inaczej: lipidy) – jedne z podstawowych, obok białek i węglowodanów, składniki pokarmowe. Tłuszcze są grupą różnorodnych związków nierozpuszczalnych w wodzie.
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie