GMO – a co to?

utworzone przez | wrz 24, 2014 | Certyfikaty, DIETETYKA, Składniki odżywcze

GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy.

Jak sama nazwa wskazuje są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym. Po co naukowcy to robią? Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom.

Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt:

  • odporność na różnego rodzaju bakterie, wirusy, choroby, warunki atmosferyczne,
  • większa wydajność, szybszy wzrost, większy plon
  • suplementacja w składniki mineralne i witaminy produktów, które nie zawierały lub zawierały niewielkie ich ilości
  • korzystniejsze cechy organoleptyczne: smak, barwa, struktura
  • dłuższa przydatność do spożycia

Musimy jednak pamiętać, że GMO ma również swoje wady, mimo tak wielu zalet wymienionych powyżej.

Zagrożenia wynikające z modyfikacji genetycznej:

  • ingerencja w naturalny kod genetyczny organizmu
  • zmiany cech organizmu, często nie do końca zbadane
  • zakłócenie równowagi biologicznej
  • raz wprowadzoną modyfikację nie można już zatrzymać
  • nie znamy wpływu modyfikowanych składników naszego pożywienia na zdrowie

Przykład negatywnego działania:

  • badania nt. wpływu żywności GMO na organizm przeprowadzono na szczurach. Okazało się, iż po spożywaniu modyfikowanej kukurydzy zmienił się skład krwi zwierząt – zwiększyła się liczba białych krwinek (odpowiedzialnych za odporność organizmu), wzrósł poziom cukru we krwi i zaobserwowano częste zaburzenia pracy nerek. Wzrosła również śmiertelność wśród potomstwa szczurów, których matki karmione były kukurydzą GMO. To co? Chcemy takiej żywności?

Główny problem tak naprawdę tkwi w niewiedzy, jak produkty GMO po wielu latach spożywania, mogą wpłynąć na nasz organizm. Genetyka jest dość młodą nauką, dlatego nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć w tej chwili na takie pytanie.

Wiadomo jednak, że ingerencja w kod genetyczny to poważna sprawa. Powinniśmy wystrzegać się tego typu surowców i powstałych z nich produktów. Głównie dlatego, że nie jesteśmy w stanie określić wpływu takich środków spożywczych na nasz organizm. Mając do wyboru produkt naturalny i modyfikowany nie powinniśmy zastanawiać się nawet chwili. Wybierajmy zawsze ten naturalny. Gwarancją wyboru produktu nie będącego GMO jest żywność ekologiczna.

Spożywanie produktów GMO to zawsze, nawet w najmniejszej ilości ingerencja w naturę, w to co od wieków spożywał człowiek, co zapewniało mu zdrowie i witalność. Obecnie wytwarzanie żywności to potężny przemysł, który jak najtańszym kosztem chce wyprodukować jak najwieksze ilości. Na rynek trafiają produkty rafinowane, oczyszczone z witalności, sztucznie wzbogacane, sztucznie barwione. Chcąc osiągnać wysokie plony gleby „dokarmiane” są nawozami sztucznymi, do produkcji używane są herbicydy, pestycydy, fungicydy. Taka dawka środków chemicznych powoduje ciągły wzrost chorób cywilizacyjnych i spadek naszej naturalnej odporności.

Póki możemy odżywiajmy się naturalnie, bierzmy przykład z naszych przodków i uczmy nasze dzieci czerpać garściami z natury!!! Wybierajmy certyfikowaną żywność ekologiczną – mówi Elżbieta Kasztelaniec – mikrobiolog i specjalista dietetyki medycyny chińskiej – właściciel firmy Koneser Zdrowia. daje nam to gwarancję, iż zakupimy żywność zdrową, dobrą jakościowo i bezpieczna dla naszego organizmu.

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This