GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy.
Jak sama nazwa wskazuje, są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji, czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym. Po co naukowcy to robią? Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom.
Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt:
- odporność na różnego rodzaju bakterie, wirusy, choroby, warunki atmosferyczne,
- większa wydajność, szybszy wzrost, większy plon
- suplementacja w składniki mineralne i witaminy produktów, które nie zawierały lub zawierały niewielkie ich ilości
- korzystniejsze cechy organoleptyczne: smak, barwa, struktura
- dłuższa przydatność do spożycia
Musimy jednak pamiętać, że GMO ma również swoje wady, mimo tak wielu zalet wymienionych powyżej.
Zagrożenia wynikające z modyfikacji genetycznej:
- ingerencja w naturalny kod genetyczny organizmu
- zmiany cech organizmu, często nie do końca zbadane
- zakłócenie równowagi biologicznej
- raz wprowadzoną modyfikację nie można już zatrzymać
- nie znamy wpływu modyfikowanych składników naszego pożywienia na zdrowie
Przykład negatywnego działania:
Badania nt. wpływu żywności GMO na organizm przeprowadzono na szczurach. Okazało się, iż po spożywaniu modyfikowanej kukurydzy zmienił się skład krwi zwierząt – zwiększyła się liczba białych krwinek (odpowiedzialnych za odporność organizmu), wzrósł poziom cukru we krwi i zaobserwowano częste zaburzenia pracy nerek. Wzrosła również śmiertelność wśród potomstwa szczurów, których matki karmione były kukurydzą GMO. To co? Chcemy takiej żywności?
Główny problem tak naprawdę tkwi w niewiedzy, jak produkty GMO po wielu latach spożywania, mogą wpłynąć na nasz organizm. Genetyka jest dość młodą nauką, dlatego nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć w tej chwili na takie pytanie.
Wiadomo jednak, że ingerencja w kod genetyczny to poważna sprawa. Powinniśmy wystrzegać się tego typu surowców i powstałych z nich produktów. Głównie dlatego, że nie jesteśmy w stanie określić wpływu takich środków spożywczych na nasz organizm. Mając do wyboru produkt naturalny i modyfikowany nie powinniśmy zastanawiać się nawet chwili. Wybierajmy zawsze ten naturalny. Gwarancją wyboru produktu niebędącego GMO jest żywność ekologiczna.
Spożywanie produktów GMO to zawsze, nawet w najmniejszej ilości ingerencja w naturę, w to co od wieków spożywał człowiek, co zapewniało mu zdrowie i witalność. Obecnie wytwarzanie żywności to potężny przemysł, który jak najtańszym kosztem chce wyprodukować jak największe ilości. Na rynek trafiają produkty rafinowane, oczyszczone z witalności, sztucznie wzbogacane, sztucznie barwione. Chcąc osiągnąć wysokie plony, gleby „dokarmiane” są nawozami sztucznymi, do produkcji używane są herbicydy, pestycydy, fungicydy. Taka dawka środków chemicznych powoduje ciągły wzrost chorób cywilizacyjnych i spadek naszej naturalnej odporności.
Póki możemy, odżywiajmy się naturalnie, bierzmy przykład z naszych przodków i uczmy nasze dzieci czerpać garściami z natury!!! Wybierajmy certyfikowaną żywność ekologiczną – mówi Elżbieta Kasztelaniec – mikrobiolog i specjalista dietetyki medycyny chińskiej – właściciel firmy Koneser Zdrowia. daje nam to gwarancję, iż zakupimy żywność zdrową, dobrą jakościowo i bezpieczna dla naszego organizmu.