Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy - Koneser Zdrowia

Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy

utworzone przez | wrz 8, 2022 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, Przyprawy, Składniki odżywcze, ZIOŁOLECZNICTWO

…Czym jest kurkuma?

Kurkuma zwana indyjskim szarfanem to złocista przyprawa, często używana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, która jest stosowana od wieków w leczeniu różnych dolegliwości.  Jest spokrewniona z imbirem, kształt korzenia jest bardzo podobny tylko zdecydowanie mniejszy.

Kurkuma jest łatwo dostępna, można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym lub na targu na całym świecie, najczęściej spotykamy ją w sklepie spożywczym w Indiach lub na Bliskim Wschodzie, gdyż tam jest najbardziej popularna. To pożyteczne zioło lecznicze, ale takze używane w kuchni całego świata jako przyprawa.

Kurkuma znajduje swoje zastosowanie w Medycynie Chińskiej, przykładowo w leczeniu różnych chorób, w tym problemów skórnych, gojeniu się ran, problemów trawiennych, i bólu menstruacyjnego.

Co zawiera kurkuma i jakie ma właściwości?

Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy, nadaje całej przyprawie żółtego, złocistego koloru. Uzyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje wiele własciwości prozdrowotnych:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne.

A także chroni wątrobę przed toksynami. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje replikację wirusa HIV-1. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, można zauważyć wzmocnienie elastyczności i zmniejszenie obrzęków stawów, przyspiesza także rozkład tłuszczy w organizmie, wzmacnia florę bakteryjną jelit, oczyszcza krew, reguluje metabolizm, zmniejsza wzrost liczby komórek liczby nowotworowych.

Kurkuma według TCM

Kurkuma według Medycyny Chińskiej:

Termika: Ogrzewająca

Smak: ostry, gorzki

Działanie: wysusza zimny śluz

Kurkuma wykazuje następujące działania:

  • poprawia trawienie,
  • odżywia krew,
  • usuwa zastoje krwi – można stosować też zewnętrznie na siniaki
  • łagodzi ból – pomaga na skurcze czy napięcie brzucha, bolesne miesiączkowanie wynikające z zastoju krwi
  • rozluźnia nagromadzenia i zmniejsza ból – rozpieranie, pełność w klatce piersiowej z powodu zastoju pokarmowego
  • przyspiesza gojenie się ran 
  • pobudza krążenie Qi
  • korzystnie wpływa na woreczek żółciowy
  • odciąża wątrobę

Dawkowanie:

Od ¼ do ½ łyżeczki dziennie, jako przyprawa do potraw. Najlepsze efekty daje w połączeniu z pieprzem.

Kurkuma jest zdecydowanie niedocenianą przyprawą w polskich domach. Powinniśmy to zmienić i zwracać na nią większą uwagę, gdyż może wnieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Oczywiście są też takie osoby, które spozywają po 2 – 3 łyżeczki dziennie, bo usłyszały o cudownym działaniu kurkumy.  Dlatego sami możemy stosować małe dawki, a większe to już pod okiem dietetyka czy terapeuty. 

Przeciwskazania:

  • niedrożność dróg żółciowych z n iebezpieczeństwem wystaienia kolek wątrobowych
  • syndromy osłabienia, szczególnie przy  braku stagnacji krwi
  • brak zastoju Qi i krwi 

 

Źródła:

Paul Pitchord – Odżywianie dla zdrowia

Joerg Kastner – Terapia pożywieniem

Tadeusz Błaszczyk – Leczę ziołami chińskimi

Szkolenia z zakresu Medycyny Chińskiej

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This