DIETETYKA Odżywianie wg TCM Przyprawy Składniki odżywcze

Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy

wrz 8, 2022

Czym jest kurkuma?

Kurkuma zwana indyjskim szafranem to złocista przyprawa, często używana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, która jest stosowana od wieków w leczeniu różnych dolegliwości.  Jest spokrewniona z imbirem, kształt korzenia jest bardzo podobny tylko zdecydowanie mniejszy.

Kurkuma jest łatwo dostępna, można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym lub na targu na całym świecie, najczęściej spotykamy ją w sklepie spożywczym w Indiach lub na Bliskim Wschodzie, gdyż tam jest najbardziej popularna. To pożyteczne zioło lecznicze, ale także używane w kuchni całego świata jako przyprawa.

Kurkuma znajduje swoje zastosowanie w Medycynie Chińskiej, przykładowo w leczeniu różnych chorób, w tym problemów skórnych, gojeniu się ran, problemów trawiennych, i bólu menstruacyjnego.

Co zawiera kurkuma i jakie ma właściwości?

Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy, nadaje całej przyprawie żółtego, złocistego koloru. Uzyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne.

A także chroni wątrobę przed toksynami. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje replikację wirusa HIV-1. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, można zauważyć wzmocnienie elastyczności i zmniejszenie obrzęków stawów, przyspiesza także rozkład tłuszczy w organizmie, wzmacnia florę bakteryjną jelit, oczyszcza krew, reguluje metabolizm, zmniejsza wzrost liczby komórek liczby nowotworowych.

Kurkuma według TCM

Kurkuma według Medycyny Chińskiej:

✓   Termika: Ogrzewająca

✓   Smak: ostry, gorzki

✓   Działanie: wysusza zimny śluz

Kurkuma wykazuje następujące działania:

  • poprawia trawienie,
  • odżywia krew,
  • usuwa zastoje krwi – można stosować też zewnętrznie na siniaki
  • łagodzi ból – pomaga na skurcze czy napięcie brzucha, bolesne miesiączkowanie wynikające z zastoju krwi
  • rozluźnia nagromadzenia i zmniejsza ból – rozpieranie, pełność w klatce piersiowej z powodu zastoju pokarmowego
  • przyspiesza gojenie się ran 
  • pobudza krążenie Qi
  • korzystnie wpływa na woreczek żółciowy
  • odciąża wątrobę

Dawkowanie:

Od ¼ do ½ łyżeczki dziennie, jako przyprawa do potraw. Najlepsze efekty daje w połączeniu z pieprzem.

Kurkuma jest zdecydowanie niedocenianą przyprawą w polskich domach. Powinniśmy to zmienić i zwracać na nią większą uwagę, gdyż może wnieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Oczywiście są też takie osoby, które spożywają po 2 – 3 łyżeczki dziennie, bo usłyszały o cudownym działaniu kurkumy.  Dlatego sami możemy stosować małe dawki, a większe to już pod okiem dietetyka czy terapeuty. 

Przeciwwskazania:

  • niedrożność dróg żółciowych z niebezpieczeństwem wystąpienia kolek wątrobowych
  • syndromy osłabienia, szczególnie przy  braku stagnacji krwi
  • brak zastoju Qi i krwi 

Źródła:

  1. Paul Pitchord – Odżywianie dla zdrowia
  2. Joerg Kastner – Terapia pożywieniem
  3. Tadeusz Błaszczyk – Leczę ziołami chińskimi
  4. Szkolenia z zakresu Medycyny Chińskiej

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej