Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy

utworzone przez | wrz 8, 2022 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, Przyprawy, Składniki odżywcze, ZIOŁOLECZNICTWO

…Czym jest kurkuma?

Kurkuma zwana indyjskim szarfanem to złocista przyprawa, często używana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, która jest stosowana od wieków w leczeniu różnych dolegliwości.  Jest spokrewniona z imbirem, kształt korzenia jest bardzo podobny tylko zdecydowanie mniejszy.

Kurkuma jest łatwo dostępna, można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym lub na targu na całym świecie, najczęściej spotykamy ją w sklepie spożywczym w Indiach lub na Bliskim Wschodzie, gdyż tam jest najbardziej popularna. To pożyteczne zioło lecznicze, ale takze używane w kuchni całego świata jako przyprawa.

Kurkuma znajduje swoje zastosowanie w Medycynie Chińskiej, przykładowo w leczeniu różnych chorób, w tym problemów skórnych, gojeniu się ran, problemów trawiennych, i bólu menstruacyjnego.

Co zawiera kurkuma i jakie ma właściwości?

Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy, nadaje całej przyprawie żółtego, złocistego koloru. Uzyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje wiele własciwości prozdrowotnych:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne.

A także chroni wątrobę przed toksynami. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje replikację wirusa HIV-1. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, można zauważyć wzmocnienie elastyczności i zmniejszenie obrzęków stawów, przyspiesza także rozkład tłuszczy w organizmie, wzmacnia florę bakteryjną jelit, oczyszcza krew, reguluje metabolizm, zmniejsza wzrost liczby komórek liczby nowotworowych.

Kurkuma według TCM

Kurkuma według Medycyny Chińskiej:

Termika: Ogrzewająca

Smak: ostry, gorzki

Działanie: wysusza zimny śluz

Kurkuma wykazuje następujące działania:

  • poprawia trawienie,
  • odżywia krew,
  • usuwa zastoje krwi – można stosować też zewnętrznie na siniaki
  • łagodzi ból – pomaga na skurcze czy napięcie brzucha, bolesne miesiączkowanie wynikające z zastoju krwi
  • rozluźnia nagromadzenia i zmniejsza ból – rozpieranie, pełność w klatce piersiowej z powodu zastoju pokarmowego
  • przyspiesza gojenie się ran 
  • pobudza krążenie Qi
  • korzystnie wpływa na woreczek żółciowy
  • odciąża wątrobę

Dawkowanie:

Od ¼ do ½ łyżeczki dziennie, jako przyprawa do potraw. Najlepsze efekty daje w połączeniu z pieprzem.

Kurkuma jest zdecydowanie niedocenianą przyprawą w polskich domach. Powinniśmy to zmienić i zwracać na nią większą uwagę, gdyż może wnieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Oczywiście są też takie osoby, które spozywają po 2 – 3 łyżeczki dziennie, bo usłyszały o cudownym działaniu kurkumy.  Dlatego sami możemy stosować małe dawki, a większe to już pod okiem dietetyka czy terapeuty. 

Przeciwskazania:

  • niedrożność dróg żółciowych z n iebezpieczeństwem wystaienia kolek wątrobowych
  • syndromy osłabienia, szczególnie przy  braku stagnacji krwi
  • brak zastoju Qi i krwi 

 

Źródła:

Paul Pitchord – Odżywianie dla zdrowia

Joerg Kastner – Terapia pożywieniem

Tadeusz Błaszczyk – Leczę ziołami chińskimi

Szkolenia z zakresu Medycyny Chińskiej

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This