Czym jest kurkuma?
Kurkuma zwana indyjskim szafranem to złocista przyprawa, często używana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, która jest stosowana od wieków w leczeniu różnych dolegliwości. Jest spokrewniona z imbirem, kształt korzenia jest bardzo podobny tylko zdecydowanie mniejszy.
Kurkuma jest łatwo dostępna, można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym lub na targu na całym świecie, najczęściej spotykamy ją w sklepie spożywczym w Indiach lub na Bliskim Wschodzie, gdyż tam jest najbardziej popularna. To pożyteczne zioło lecznicze, ale także używane w kuchni całego świata jako przyprawa.
Kurkuma znajduje swoje zastosowanie w Medycynie Chińskiej, przykładowo w leczeniu różnych chorób, w tym problemów skórnych, gojeniu się ran, problemów trawiennych, i bólu menstruacyjnego.
Co zawiera kurkuma i jakie ma właściwości?
Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy, nadaje całej przyprawie żółtego, złocistego koloru. Uzyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych:
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- przeciwnowotworowe,
- antyoksydacyjne.
A także chroni wątrobę przed toksynami. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje replikację wirusa HIV-1. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, można zauważyć wzmocnienie elastyczności i zmniejszenie obrzęków stawów, przyspiesza także rozkład tłuszczy w organizmie, wzmacnia florę bakteryjną jelit, oczyszcza krew, reguluje metabolizm, zmniejsza wzrost liczby komórek liczby nowotworowych.
Kurkuma według TCM
Kurkuma według Medycyny Chińskiej:
✓ Termika: Ogrzewająca
✓ Smak: ostry, gorzki
✓ Działanie: wysusza zimny śluz
Kurkuma wykazuje następujące działania:
- poprawia trawienie,
- odżywia krew,
- usuwa zastoje krwi – można stosować też zewnętrznie na siniaki
- łagodzi ból – pomaga na skurcze czy napięcie brzucha, bolesne miesiączkowanie wynikające z zastoju krwi
- rozluźnia nagromadzenia i zmniejsza ból – rozpieranie, pełność w klatce piersiowej z powodu zastoju pokarmowego
- przyspiesza gojenie się ran
- pobudza krążenie Qi
- korzystnie wpływa na woreczek żółciowy
- odciąża wątrobę
Dawkowanie:
Od ¼ do ½ łyżeczki dziennie, jako przyprawa do potraw. Najlepsze efekty daje w połączeniu z pieprzem.
Kurkuma jest zdecydowanie niedocenianą przyprawą w polskich domach. Powinniśmy to zmienić i zwracać na nią większą uwagę, gdyż może wnieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Oczywiście są też takie osoby, które spożywają po 2 – 3 łyżeczki dziennie, bo usłyszały o cudownym działaniu kurkumy. Dlatego sami możemy stosować małe dawki, a większe to już pod okiem dietetyka czy terapeuty.
Przeciwwskazania:
- niedrożność dróg żółciowych z niebezpieczeństwem wystąpienia kolek wątrobowych
- syndromy osłabienia, szczególnie przy braku stagnacji krwi
- brak zastoju Qi i krwi
Źródła:
- Paul Pitchord – Odżywianie dla zdrowia
- Joerg Kastner – Terapia pożywieniem
- Tadeusz Błaszczyk – Leczę ziołami chińskimi
- Szkolenia z zakresu Medycyny Chińskiej