Jest to smak typu Yang, bardzo rozpraszający, ale również ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, jest rozdzielający, powoduje wydzielanie potu. Smak ostry znajduje się w większości przypraw – jego działanie polega przede wszystkim na przeciwdziałaniu bakteriom i wirusom oraz wspomaganiu trawienia i usuwaniu toksyn z organizmu. Jest związany z płucami.
Właściwości:
Smak o naturze Yang, rozszerzający, rozpraszający; gdy smak ostry posiada energię ogrzewającą (przykład podano dalej), pobudza krążenie energii i krwi, ma tendencję do poruszania energii w górę i na zewnątrz ku peryferyjnym częściom ciała.
Produkty:
✓ Gorące: anyż, chili, curry, gałka muszkatołowa, goździki, herbata Yogi, imbir suszony, pieprz, whisky, wódka, ziele angielskie.
✓ Ciepłe: cebula, chrzan, czarnuszka, czosnek, gorczyca, imbir świeży, kardamon, kmin rzymski, kolendra, majeranek, mięso z dziczyzny, ostra papryka, owies, parmezan, por, pietruszka – natka, ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, szalotka, szczypior.
✓ Neutralne: gęsina, mięso z indyka.
✓ Chłodne: herbata miętowa, jarmuż, jęczmień, kalarepa, mięta pieprzowa, ryż brązowy, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy.
✓ Zimne: brak.
Zastosowanie:
Pobudza trawienie, rozprasza śluz nagromadzony przez spożywanie bardzo śluzotwórczych pokarmów, takich jak nabiał i mięso; zapewnia ochronę przed stanami związanymi z obecnością śluzu, jak na przykład przeziębienie. Produkty ostre o działaniu napotnym, takie jak mięta, pieprz kajeński, kwiat bzu czarnego, por, czosnek i rumianek, są stosowane w celu wywoływania potów podczas przeziębienia lub innych wpływów zewnętrznych. Produkty te mogą także złagodzić skutki spożycia zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion, które to wszystkie mają umiarkowaną zdolność tworzenia śluzu. Mogą także poruszyć zastój krwi, a ponadto wzmocnić energię Qi. Niektóre z krańcowo ostrych pokarmów, jak czosnek, bylica pospolita i pieprz kajeński, niszczą lub usuwają z organizmu pasożyty.
Smak ostry, działając napotnie rozprasza chłód i zastój – jest niezastąpiony przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych. Wzmacnia Yang i pobudza ruch Qi – kierując energię w górę i na zewnątrz.
Wskazania:
✓ Osoby, które są spowolnione, otępiałe, ospałe lub nadmiernie ociężałe odniosą korzyści z właściwości smaku ostrego (jak również z dobroczynnego działania smaku gorzkiego).
✓ Osoby ze skłonnością do stanów wilgoci i śluzu w narządach Elementu Metalu (płucach i jelicie grubym) mogą włączyć do diety smak ostry w celu zapobiegania i leczenia tychże stanów. Stan osoby z oznakami zimna poprawi się dzięki ogrzewającym pokarmom ostrym.
✓ Niskie ciśnienie krwi.
Przeciwwskazania:
Niektóre pokarmy o smaku ostrym, do których zaliczamy szałwię, surową cebulę oraz wszystkie pikantne rodzaje pieprzu, a szczególnie pieprz kajeński, pogarszają stan osób suchych, wietrznych, nerwowych lub szczupłych. Klasyk medycyny wewnętrznej zaleca: „Przy chorobach Qi unikaj nadmiaru ostrego pożywienia”. Dotyczy to niedoboru Qi, obejmującego osłabienie lub zastój Qi związany z zablokowaniem i zaciskiem. Przy obecności oznak gorąca unikaj także stosowania wielu ostrych pokarmów o właściwościach ogrzewających. Osoby z nadwagą z powodu nadmiernego przejadania się powinny stosować pokarmy o smaku ostrym o naturze ochładzającej.
Inne przeciwwskazania to:
- Epilepsja
- Gorąco
- Jaskra
- Niedobór krwi
- Osłabiony i wyczerpany organizm
- Zapalenie spojówek