Smak słodki wg TCM – Przemiana Ziemi

utworzone przez | sie 13, 2020 | Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, PROFILAKTYKA, Smaki

Przemiana: Ziemia

System narządów: Śledziona/Trzustka i Żołądek

Tak jak przemiana ziemi, która jest aktywna przez cały rok jednoczy i równoważy, tak smak słodki harmonizuje, odżywia, wzmacnia i dodaje energii. Jest to najważniejsz smak – przyporzadkowane ziemi pożywne i sycące pokarmy to większość naszego pożywienia, nie możemy się bez nich obejść, są kluczowe zwłaszcza w pierwszych latach naszego życia. Związany jest z żołądkiem i śledzioną. To smak typu Yang.

marchwie

Działanie:

Jest to smak o naturze Yang, który wykazuje działanie ogrzewające, wzmacniające, harmonizujące, relasujące i nawilżające. Smak słodki wzmacnia przede wszystkim Qi Śledziony, dzięki temu dostarcza energii. Smak ten wykazuje też działanie nawilżające, słodkie pożywienie buduje aspekt Yin organizmu, czyli tkanki i płyny ciała, dlatego wzmacnia osoby szczupłe i suche. Pożywienie takie ogólnie pokrzepia osłabiony organizm i uzupełnia niedobór.

Smak słodki jest budulcowy dlatego tak bardzo potrzebują go dzieci, które non stop rosną. Ochota na coś słodkiego u nich jest zupełnie naturalna. Jednak jakość odżywiania zależy od nas czy dostarczymy dzieciom słodkie warzywa, zboża lub owoce, które zapewnią im prawidłowy przyrost i rozwój czy cukier i nadmierną ilość słodyczy.

Nadmiarne spożycie smaku słodkiego (mocno nawilżającego np. produkty mleczne) uszkadza Qi Śledziony, a to jest przyczyną powstawania patogennej Wilgoci i Śluzu. Przykładem może być nawracające zapalenie zatok, oskrzeli czy chroniczne zmęczenie oraz nadwaga. Dlatego produkty o smaku słodkim należy łączyć z ziołami aromatycznymi, aby rozproszyć Wilgoć.

Smak słodki nawilża i uspokaja – jednak jeśli zjadamy przyporządkowane mu produkty w rozsądnych ilościach, w nadmiarze może wywoływać nadmiar śluzu (wilgoć, nadmiar Yin) i powodować otyłość, ospałość, przygnębienie oraz obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła – chodzi tu przede wszystkim o produkty mleczne. Powinny z nich zrezygnować zwłaszcza osoby skłonne do gromadzenia wody w organizmie! Ponadto smak słodki w nadmiarze może zakłócać przepływ Qi i prowadzić do gorąca.

Należy pamiętać, że odżywcze, wzmacniające Qi działanie słodkiego smaku niewiele ma wspólnego z otrzymywanym w procesie produkcji cukrem! Biały cukier działa wręcz odwrotnie, pozbawiając organizm ważnych składników mineralnych i witamin.

Dostrojenie do pór roku:

Smak słodki jest wskazany podczas każdej pory roku, a w celu osiągnięcia harmonii jest szczególnie pożądany w czasie przesilenia letniego i zimowego oraz równonocy jesiennej i wiosennej, jak też podczas późnego lata – pora między latem a jesienią.

brokul

Gorące: cynamon

Ciepłe: bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.

Neutralne: dynia, fasolka szparagowa, figi, groch, groszek zielony, grzyby leśne, grzyby shitake, jajka, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, marchewka, masło, masło, melasa, migdały, miód, mleko krowie, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, papaja, pestki dyni, pietruszka – korzeń, sezam, shitake, słonecznik, winogrona, wołowina, ziemniaki, śliwki suszone.

Chłodne: bakłażan, banany, brokuły, chleb na drożdżach, cukier, cukinia, estragon, gruszki, jeżyny, jęczmień, kalafior, kapusta pekińska, maliny, nerkowca, olej lniany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca, papryka, pieczarki, seler, siemię lniane, soki warzywne, szpinak, słodka śmietanka, słodkie jabłka, tofu, zielone winogrona.

Zimne: arbuz, awokado, mleko sojowe, ogórek, szparagi.

Wskazania:

  • Pełnowartościowe słodkie pożywienie będzie w większej ilości potrzebne osobom suchym, zimnym, szczupłym, osłabionym lub rozproszonym. Na osoby agresywne korzystnie wpłynie spowalniające działanie smaku słodkiego. Kiedy smak słodki stosuje się w postaci zbóż, wtedy pszenica, ryż i owies często są wskazane przy leczeniu obu wymienionych rodzajów zaburzeń.
  • Niedobór esencji
  • Niedobór krwi
  • Niedobór płynów wewnętrznych
  • Niedobór Qi
  • Niedobór Yin z pustym gorącem

Przeciwwskazania:

  • Spowolnione osoby z nadwagą lub innymi oznakami wilgoci obejmującymi występowanie śluzu powinny stosować słodkie pożywienie bardzo oszczędnie, a także zachowywać daleko idący umiar nawet przy spożywaniu pełnowartościowych węglowodanów złożonych. Dokładne przeżuwanie węglowodanów sprawia, że stają się one o wiele mniej śluzotwórcze, a przez to mają lżejszy i mniej zawilgacający wpływ na trawienie.
  • Smak słodki niewskazany jest przy nadwadze, problemach z nadmiarem śluzu i wilgoci oraz obrzękach.
  • Nadmiar patologicznego Yin
  • Obrzęki, nagromadzenie wody
  • Śluz
  • Wilgoć
  • Zastój
  • Zimno
dynie

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 maja 2024 - 26 maja 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This