DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM PROFILAKTYKA Smaki

Smak słodki wg TCM – Przemiana Ziemi

sie 13, 2020

Tak jak przemiana ziemi, która jest aktywna przez cały rok, jednoczy i równoważy, tak smak słodki harmonizuje, odżywia, wzmacnia i dodaje energii. Jest to najważniejszy smak – przyporządkowane ziemi pożywne i sycące pokarmy to większość naszego pożywienia, nie możemy się bez nich obejść, są kluczowe zwłaszcza w pierwszych latach naszego życia. Związany jest z żołądkiem i śledzioną. To smak typu Yang.

  • Przemiana: Ziemia
  • System narządów: Śledziona/Trzustka i Żołądek
marchwie
  • Działanie

Jest to smak o naturze Yang, który wykazuje działanie ogrzewające, wzmacniające, harmonizujące, relaksujące i nawilżające. Smak słodki wzmacnia przede wszystkim Qi Śledziony, dzięki temu dostarcza energii. Smak ten wykazuje też działanie nawilżające, słodkie pożywienie buduje aspekt Yin organizmu, czyli tkanki i płyny ciała, dlatego wzmacnia osoby szczupłe i suche. Pożywienie takie ogólnie pokrzepia osłabiony organizm i uzupełnia niedobór.

Smak słodki jest budulcowy, dlatego tak bardzo potrzebują go dzieci, które non stop rosną. Ochota na coś słodkiego u nich jest zupełnie naturalna. Jednak jakość odżywiania zależy od nas czy dostarczymy dzieciom słodkie warzywa, zboża lub owoce, które zapewnią im prawidłowy przyrost i rozwój czy cukier i nadmierną ilość słodyczy.

Nadmierne spożycie smaku słodkiego (mocno nawilżającego np. produkty mleczne) uszkadza Qi Śledziony, a to jest przyczyną powstawania patogennej Wilgoci i Śluzu. Przykładem może być nawracające zapalenie zatok, oskrzeli czy chroniczne zmęczenie oraz nadwaga. Dlatego produkty o smaku słodkim należy łączyć z ziołami aromatycznymi, aby rozproszyć Wilgoć.

Smak słodki nawilża i uspokaja – jednak jeśli zjadamy przyporządkowane mu produkty w rozsądnych ilościach, w nadmiarze może wywoływać nadmiar śluzu (wilgoć, nadmiar Yin) i powodować otyłość, ospałość, przygnębienie oraz obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła – chodzi tu przede wszystkim o produkty mleczne. Powinny z nich zrezygnować zwłaszcza osoby skłonne do gromadzenia wody w organizmie! Ponadto smak słodki w nadmiarze może zakłócać przepływ Qi i prowadzić do gorąca.

Należy pamiętać, że odżywcze, wzmacniające Qi działanie słodkiego smaku niewiele ma wspólnego z otrzymywanym w procesie produkcji cukrem! Biały cukier działa wręcz odwrotnie, pozbawiając organizm ważnych składników mineralnych i witamin.

  • Dostrojenie do pór roku

Smak słodki jest wskazany podczas każdej pory roku, a w celu osiągnięcia harmonii jest szczególnie pożądany w czasie przesilenia letniego i zimowego oraz równonocy jesiennej i wiosennej, jak też podczas późnego lata – pora między latem a jesienią.

brokul

Produkty

  • Gorące: 

cynamon

  • Ciepłe: 

bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.

  • Neutralne: 

dynia, fasolka szparagowa, figi, groch, groszek zielony, grzyby leśne, grzyby shitake, jajka, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, marchewka, masło, masło, melasa, migdały, miód, mleko krowie, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, papaja, pestki dyni, pietruszka – korzeń, sezam, shitake, słonecznik, winogrona, wołowina, ziemniaki, śliwki suszone.

  • Chłodne: 

bakłażan, banany, brokuły, chleb na drożdżach, cukier, cukinia, estragon, gruszki, jeżyny, jęczmień, kalafior, kapusta pekińska, maliny, nerkowca, olej lniany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca, papryka, pieczarki, seler, siemię lniane, soki warzywne, szpinak, słodka śmietanka, słodkie jabłka, tofu, zielone winogrona.

  • Zimne: 

arbuz, awokado, mleko sojowe, ogórek, szparagi.

  • Wskazania:

► Pełnowartościowe słodkie pożywienie będzie w większej ilości potrzebne osobom suchym, zimnym, szczupłym, osłabionym lub rozproszonym. Na osoby agresywne korzystnie wpłynie spowalniające działanie smaku słodkiego. Kiedy smak słodki stosuje się w postaci zbóż, wtedy pszenica, ryż i owies często są wskazane przy leczeniu obu wymienionych rodzajów zaburzeń.

► Niedobór esencji

► Niedobór krwi

► Niedobór płynów wewnętrznych

► Niedobór Qi

► Niedobór Yin z pustym gorącem

  • Przeciwwskazania:

► Spowolnione osoby z nadwagą lub innymi oznakami wilgoci obejmującymi występowanie śluzu powinny stosować słodkie pożywienie bardzo oszczędnie, a także zachowywać daleko idący umiar nawet przy spożywaniu pełnowartościowych węglowodanów złożonych. Dokładne przeżuwanie węglowodanów sprawia, że stają się one o wiele mniej śluzotwórcze, a przez to mają lżejszy i mniej zawilgacający wpływ na trawienie.

► Smak słodki niewskazany jest przy nadwadze, problemach z nadmiarem śluzu i wilgoci oraz obrzękach.

► Nadmiar patologicznego Yin

► Obrzęki, nagromadzenie wody

► Śluz

► Wilgoć

► Zastój

► Zimno

dynie

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej