Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie

Odżywianie zgodnie z porami roku
DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM

Odżywianie zgodnie z porami roku – jesień

Jednym z filarów dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest odżywianie zgodnie z porami roku

Czytaj więcej
Wilgoć i Śluz
Czynniki chorobotwórcze DIETETYKA Odżywianie wg TCM WZORCE PATOLOGII

Czynniki chorobotwórcze wg Medycyny Chińskiej – Wilgoć i Śluz

Według Medycyny Chińskiej Wilgoć jest zewnętrznym i wewnętrznym czynnikiem patogennym/chorobotwórczym.

Czytaj więcej
Odżywianie latem wg Medycyny Chińskiej
DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM

Odżywianie latem wg Medycyny Chińskiej

Odżywianie zgodnie z porami roku jest jednym z filarów dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Każda pora roku powiązana jest z określoną przemianą, narządem i smakiem.  Lato jest porą wielkiego Yang, związaną z przemianą Ognia, która „reprezentuje” 2 narządy – narząd Yin – Serce oraz narząd Yang – Jelito Cienkie. Całość przemiany Ognia najlepiej ujmie poniższa tabelka.     […]

Czytaj więcej
kwiat chryzantemy chińskiej
DIETETYKA Herbatki ZIOŁOLECZNICTWO

Kwiat chryzantemy chińskiej – Flos Chrysanthemi

Kwiat chryzantemy chińskiej (Chrysanthemum morifolium Ramat) to popularne w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioło, które na Wschodzie kojarzy się z długowiecznością i zdrowiem.

Czytaj więcej
odżywianie według 5 przemian
DIETETYKA PODSTAWY TCM PROFILAKTYKA

Szkolenie – odżywianie według 5 przemian

O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian”  Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia i po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety jak to bywa […]

Czytaj więcej
kwiat bzu czarnego
DIETETYKA Herbatki Owoce

Kwiat bzu czarnego – jak wykorzystać w domu i leczeniu?

Bez czarny, bo o nim mowa występuje w całej Europie, północnej Afryce i w Azji Mniejszej. Surowcem leczniczym jest zarówno kwiat jak i owoc, mają podobną farmakologię chińską i stosuje się je w schorzeniach przewodu pokarmowego, płuc i pęcherza moczowego. Owoc jest przede wszystkim lekiem moczopędnym, należącym do grupy leków wydalających wilgoć. Natomiast dzisiaj zajmę się głównie kwiatem […]

Czytaj więcej
1 8 9 10 20

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie