DIETETYKA PODSTAWY TCM PROFILAKTYKA

Szkolenie – odżywianie według 5 przemian

lut 20, 2019
  • Jesz jogurty i nie możesz schudnąć?
  • Twoje dziecko pije mleko, je sery i ciągle ma katar?
  • Jesz w zimie zdrowe pomarańcze, sałaty, pomidory i ciągle Ci zimno lub łapiesz przeziębienia?
  • Jak to możliwe?
  • Jaki wpływ ma dieta na zapalenie ucha, choroby skóry, torbiele, mięśniaki czy problemy ze stawami?

O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian” 

Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia i po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety jak to bywa w coraz to nowszych dietach uzdrawiająco-odchudzających.

Te zasady stosuje się do dzisiaj w tradycyjnych rodzinach chińskich, a także w restauracjach czy klinikach. Obecnie także Chińczycy podobnie jak 20 lat temu Polacy zaczęli zachłystywać się fast foodami. Jednak w tradycyjnych chińskich rodzinach dalej przestrzega się tych zasad. Na szczęście Polacy zaczynają dostrzegać negatywne skutki szybkiego i łatwego pożywienia i starają się to naprawić.

Dieta najczęściej kojarzy się z odchudzaniem, wyrzeczeniami, zjadaniem mniejszej ilości pokarmów. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej nie liczymy kalorii, węglowodanów czy białek, natomiast w głównej mierze zwracamy uwagę na energetykę produktu, klimat, porę dnia czy roku i przede wszystkim na konstytucję człowieka. Jak na razie dla większości z Was te pojęcia są niezrozumiałe. O tym porozmawiamy na warsztatach, na których zostaną przedstawione podstawowe zasady odżywiania wg 5 przemian

PROGRAM:

  1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
  • Yin
  • Yang
  • Qi
  • 2.  Czym jest choroba?
  • Nadmiar i niedobór
  • Zaburzenia równowagi Yin – Yang
  1. Czym jest termika produktów i jaki ma wpływ na nasz organizm
  • Gorące produkty spożywcze
  • Ciepłe produkty spożywcze
  • Neutralne produkty spożywcze
  • Chłodne produkty spożywcze
  • Zimne produkty spożywcze
  • Właściwy dobór pożywienia pod względem działania termicznego
  1. Odżywianie według 5 przemian – 5 smaków wg TCM      
  • Kwaśny
  • Gorzki
  • Słodki
  • Ostry
  • Słony
  • Równoważenie smaków
  • Preferencje smakowe                                                                                                                                                           
  1. Odżywianie wg 5 przemian – Pięć przemian 
  • Przemiana Drzewa – smak kwaśny
  • Przemiana Ognia – smak gorzki
  • Przemiana Ziemi – smak słodki
  • Przemiana Metalu – smak ostry
  • Przemiana Wody – smak słony
  • Obieg karmiący
  • Obieg kontrolny
  •  
  1. Zegar narządów – co i o której jeść?                                                                
  • Regularność jedzenia
  • Dlaczego obfite śniadanie zjadamy rano, a lekkie posiłki wieczorem?
  1. Pory roku i klimat
  • 5 pór roku wg TCM – jaki ma to wpływ na nasze odżywianie?
  • Wiosna
  • Lato
  • Dojo
  • Jesień
  • Zima
  1. Praktyczne porady
  • Żywy ogień, prąd czy kuchenka indukcyjna lub mikrofalowa
  • Mrożenie czy przetwory w słoikach
  1. Naczynia do gotowania

ZAPAMIĘTAJ!

Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami.

Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lekarz najpierw daje pacjentowi zalecenia dietetyczne, jeśli to nie pomaga, to wprowadza zioła, a jeśli to nie skutkuje, bo np. organizm jest osłabiony, to wprowadza kolejne metody – akupunkturę,

Wg Medycyny Chińskiej nie ma produktów złych lub dobrych, są złe lub dobre dla danej osoby, dlatego warto zapoznać się z jej zasadami, aby prawidłowo odżywiać wszystkich członków rodziny. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu – przecież i tak codziennie gotujemy (chyba, że nie, to warto to zmienić).bańki, masaż czy moksę. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej