Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie

kłącze świeżego imbiru
DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Kłącze świeżego imbiru – Rhizoma Zingiberis recens

Surowiec leczniczy (świeże kłącze) pochodzi od imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – byliny należącej do rodziny Zingiberaceae.

Czytaj więcej
DIETETYKA Mikstury wzmacniające

Ziele lebiodki pospolitej – Herba Origani

Surowiec leczniczy (ziele) pochodzi od lebiodki pospolitej (zwanej oregano) należącej do rodziny Lamiaceae – byliny powszechnie uprawnianej w ogrodach europejskich i azjatyckich. Lebiodka pospolita lub oregano pospolite posiada wiele pokrewnych roślin i odmian z tego rodzaju, mających podobne właściwości. Najbardziej zbliżonym surowcem roślinnym jest jedno- lub dwuletni gatunek Origanum majorana (majeranek ogrodowy). Herba Origani nie […]

Czytaj więcej
Jak uniknąć współczesnych chorób
DIETETYKA Oczyszczanie organizmu

Jak uniknąć współczesnych chorób, czyli oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego

Wątroba to fundament naszego organizmu, to laboratorium przekształcające toksyny w mniej szkodliwe substancje, które później mogą zostać wydalone przez nerki. Ma zdolności regeneracyjne, jednak nie da się bez niej żyć. Obecnie jest możliwe przeszczepienie części wątroby, a usunięty płat zostaje zregenerowany. Czasem jednak zdolność ta może zostać zachwiana co może prowadzić do zwłóknienia tkanki, a […]

Czytaj więcej
jak walczyć z przeziębieniem
DIETETYKA Mikstury wzmacniające Nalewki i mikstury Odżywianie wg TCM PRZEPISY Przeziębienia WZORCE PATOLOGII ZIOŁOLECZNICTWO

20 domowych sposobów na walkę z przeziębieniem

Kaszel? Gorączka? Dreszcze? Ból głowy? Znajome? To pierwsze objawy przeziębienia. Właśnie rozpoczął się okres wzmożonej zachorowalności. Wzmocnij swój organizm i nie daj się przeziębieniu. Zachorowałeś? Skorzystaj ze starych sprawdzonych przepisów zanim sięgniesz po syntetyczny antybiotyk!

Czytaj więcej
imbir w medycynie chińskiej
DIETETYKA Warzywa

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do potraw czy herbat podkreśla ich walory smakowe. Imbir swój niepowtarzalny ostry smak zawdzięcza zawartym […]

Czytaj więcej
jerzyny w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny znane były już w starożytności. Zaskarbiły sobie również serce Hipokratesa, który pisał o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Obecnie jeżyny wykorzystywane są nie tylko do przygotowania wspaniałych przetworów, ale i płukanek oraz kąpieli. Coraz chętniej również wykorzystuje je przemysł kosmetyczny wykorzystując ekstrakt z liści jeżyn jako filtr przeciwsłoneczny.

Czytaj więcej
1 9 10 11 20

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie