
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie
Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania", uziemienia; nawilża suchość, zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia; poprawia trawienie; odtruwa organizm; może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywołać wymioty.
Odżywianie zgodnie z zasadami dietetyki medycyny chińskiej jest nie tylko świetnym pomysłem na przygotowanie zrównoważonych, energetycznych i smacznych posiłków, ale również znakomitym sposobem profilaktyki zdrowotnej.
Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian.
Można tutaj wymienić m.in. wiele owoców tropikalnych, herbat ziołowych i owocowych o kwaśnym smaku, pomidory, ogórki, arbuzy, jogurty, wodę mineralną czy algi morskie.
Jest to smak typu Yang, bardzo rozpraszający, ale również ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, jest rozdzielający, powoduje wydzielanie potu.
Odżywianie w zgodzie z Teorią Pięciu Przemian jest doskonałym sposobem na przygotowywanie zrównoważonych energetycznie i równocześnie smacznych posiłków.
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie