
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie
Zdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów, dokładne sprawdzanie składu artykułów żywnościowych…
Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian.
Diagnostyka według zasad Medycyny Chińskiej przebiega zgodnie z zasadami wypracowanymi na przestrzeni wieków.
Można tutaj wymienić m.in. wiele owoców tropikalnych, herbat ziołowych i owocowych o kwaśnym smaku, pomidory, ogórki, arbuzy, jogurty, wodę mineralną czy algi morskie.
Jest to smak typu Yang, bardzo rozpraszający, ale również ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, jest rozdzielający, powoduje wydzielanie potu.
Odżywianie w zgodzie z Teorią Pięciu Przemian jest doskonałym sposobem na przygotowywanie zrównoważonych energetycznie i równocześnie smacznych posiłków.
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie