
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie
Któż z nas nie myśli o soku malinowym, gdy dopada go przeziębienie? A czy wiemy, jakie właściwości zdrowotne mają te pyszne owoce? ✓ Bogactwo witamin zawartych w malinach oraz substancji przeciwzapalnych i przeciwbólowych zwiększa odporność organizmu, a w spożywane już po wystąpieniu infekcji pomagają wrócić do zdrowia. ✓ Zawartość polifenoli i antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, […]
Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek. Można je podzielić na kilka grup: 1) Egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Zalicza się do nich m.in.: 2) Endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego […]
Tłuszcze (inaczej: lipidy) – jedne z podstawowych, obok białek i węglowodanów, składniki pokarmowe. Tłuszcze są grupą różnorodnych związków nierozpuszczalnych w wodzie.
Węglowodany (cukry, sacharydy) – podstawowe składniki pokarmowe (obok białek i tłuszczów). To grupa związków organicznych, które zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu. Ze względu na różnice w budowie można węglowodany podzielić na: Inny podział węglowodanów wyróżnia węglowodany: Węglowodany pełnią w organizmie człowieka różnorodne funkcje: Głównym źródło węglowodanów w diecie człowieka stanowią produkty zbożowe (najlepiej […]
Białka – podstawowe – obok węglowodanów i tłuszczów – składniki pokarmowe. Białka to wielocząsteczkowe polimery zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Występują u wszystkich organizmów żywych – od człowieka po wirusy. Ze względu na budowę dzielą się na: Ze względu na właściwości odżywcze wyróżniamy: Białka pełnią wiele ważnych funkcji biorąc udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Białko […]
W Polsce warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością, przez co nie wiemy tak naprawdę, co tracimy. Karczochy bowiem są bardzo cennym warzywem, a najważniejsze z ich zalet to: Zastosowanie karczochów: Zainteresujmy się tym niedocenianym warzywem i jedzmy karczocha oraz pijmy soki z niego!
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie