Śliwka

utworzone przez | maj 5, 2014 | DIETETYKA, Owoce

Śliwka jest w Polsce owocem bardzo znanym. Od zarania dziejów gościła w sadach i ogródkach przydomowych, a nasze babcie robiły z jej owoców powidła jedyne w swoim rodzaju. Czy dziś doceniamy śliwkę tak jak dawniej i wiemy jakie składniki odżywcze zawierają jej owoce?

  • śliwka jest owocem bogatym w pektyny – jedną z frakcji błonnika rozpuszczalnego, które działają jak miotła wymiatająca wszystkie złogi z jelita – poprawiają przez to pracę tego narządu i zapobiegają nowotworowi jelit
  • pektyny wiążą również cholesterol już w jelicie, kiedy nie dostał się jeszcze do krwi wydalają goi, przez co zapobiegają chorobom układu krwionośnego, w tym miażdżycy
  • błonnik zawarty w śliwkach świetnie wpływa na metabolizm, przyspieszając go u osób, które mają problemy z przemianą materii
  • ciemny kolor śliwek świadczy o zawartości w nich dużej ilości antyoksydantów, dzięki którym unieczynnione zostają wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się w organizmie do szybszego procesu starzenia się komórek i wszelkich patologicznych zmian prowadzących do różnych chorób, w tym nowotworowych
  • witaminy:  z grupy B – wpływające na procesy metaboliczne i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę C – wpływającą na odporność i szczelność naczyń krwionośnych, witaminę E – działającą antyoksydacyjnie, beta-karoten – tworzący w organizmie witaminę A, która wpływa na dobry stan skóry i wzroku
  • minerały: wapń i fosfor – dbające o dobrą kondycję kości, magnez – zabezpieczający przed nadmierną kurczliwością mięśni, potas – szczególnie wskazany u osób z nadciśnieniem, gdyż obniża właśnie ciśnienie krwi, a także żelazo – budujące czerwone krwinki krwi transportujące tlen do tkanek

Zastosowanie:

  • w kuchni: powidła, dżemy, soki, dodatek do deserów, ciast, soki, nalewki
  • w kosmetyce: skład kosmetyków do pielęgnacji skóry, ze względu na właściwości wygładzające, odżywcze
  • w leczeniu: głównie stosowane w zaparciach, jako świetny środek poprawiający perystaltykę jelit i oczyszczający

Korzystajmy z dobrodziejstwa natury jakim są śliwki, tak bogate w składniki odżywcze i tak łatwo dostępne na naszym polskim rynku, czy to świeże, suszone czy w postaci soków;)

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This