DIETETYKA Owoce

Śliwka

maj 5, 2014

Śliwka jest w Polsce owocem bardzo znanym. Od zarania dziejów gościła w sadach i ogródkach przydomowych, a nasze babcie robiły z jej owoców powidła jedyne w swoim rodzaju. Czy dziś doceniamy śliwkę tak jak dawniej i wiemy, jakie składniki odżywcze zawierają jej owoce?

  • śliwka jest owocem bogatym w pektyny – jedną z frakcji błonnika rozpuszczalnego, które działają jak miotła wymiatająca wszystkie złogi z jelita – poprawiają przez to pracę tego narządu i zapobiegają nowotworowi jelit
  • pektyny wiążą również cholesterol już w jelicie, kiedy nie dostał się jeszcze do krwi, wydalają go, przez co zapobiegają chorobom układu krwionośnego, w tym miażdżycy
  • ciemny kolor śliwek świadczy o zawartości w nich dużej ilości antyoksydantów, dzięki którym unieczynnione zostają wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się w organizmie do szybszego procesu starzenia się komórek i wszelkich patologicznych zmian prowadzących do różnych chorób, w tym nowotworowych
  • witaminy:  z grupy B – wpływające na procesy metaboliczne i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę C – wpływającą na odporność i szczelność naczyń krwionośnych, witaminę E – działającą antyoksydacyjnie, beta-karoten – tworzący w organizmie witaminę A, która wpływa na dobry stan skóry i wzroku
  • minerały: wapń i fosfor – dbające o dobrą kondycję kości, magnez – zabezpieczający przed nadmierną kurczliwością mięśni, potas – szczególnie wskazany u osób z nadciśnieniem, gdyż obniża właśnie ciśnienie krwi, a także żelazo – budujące czerwone krwinki krwi transportujące tlen do tkanek
  • błonnik zawarty w śliwkach świetnie wpływa na metabolizm, przyspieszając go u osób, które mają problemy z przemianą materii

Zastosowanie śliwki:

  • w kuchni: powidła, dżemy, soki, dodatek do deserów, ciast, soki, nalewki
  • w kosmetyce: skład kosmetyków do pielęgnacji skóry, ze względu na właściwości wygładzające, odżywcze
  • w leczeniu: głównie stosowane w zaparciach, jako świetny środek poprawiający perystaltykę jelit i oczyszczający

Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, jakim są śliwki, tak bogate w składniki odżywcze i tak łatwo dostępne na naszym polskim rynku, czy to świeże, suszone czy w postaci soków.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej