DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Karczochy

maj 15, 2014

W Polsce warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością, przez co nie wiemy tak naprawdę, co tracimy. Karczochy bowiem są bardzo cennym warzywem, a najważniejsze z ich zalet to:

  • Nieoceniony wyciąg z karczocha ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę, poprzez usuwanie złogów i toksyn
  • Włókno pokarmowe pobudza pracę jelit przeciwdziałając zaparciom
  • Obniża poziom cholesterolu w organizmie
  • Obecność witaminy K korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi
  • Żelazo zapobiega powstawaniu anemii
  • Wykazano pozytywny wpływ stosowania karczochów w walce z cellulitem oraz cukrzycą
  • Obecność witamin z grupy B, witaminy C i enzymów wpływa korzystnie na metabolizm, czyli ogół procesów w organizmie
  • Naukowcy udowodnili pozytywny wpływ karczochów na wydzielanie żółci i kwasów żółciowych tak potrzebnych przy trawieniu tłuszczu przez nas spożytego.

Zastosowanie karczochów:

  • W kuchni: najczęściej stosowany jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, czy pizzy, a także dodawany do koktajlów warzywnych
  • W leczeniu: często wyciąg z karczocha  dodawany jest do suplementów diety używanych przy problemach trawiennych

Zainteresujmy się tym niedocenianym warzywem i jedzmy karczocha oraz pijmy soki z niego! 

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej