W Polsce warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością, przez co nie wiemy tak naprawdę, co tracimy. Karczochy bowiem są bardzo cennym warzywem, a najważniejsze z ich zalet to:
- Nieoceniony wyciąg z karczocha ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę, poprzez usuwanie złogów i toksyn
- Włókno pokarmowe pobudza pracę jelit przeciwdziałając zaparciom
- Obniża poziom cholesterolu w organizmie
- Obecność witaminy K korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi
- Żelazo zapobiega powstawaniu anemii
- Wykazano pozytywny wpływ stosowania karczochów w walce z cellulitem oraz cukrzycą
- Obecność witamin z grupy B, witaminy C i enzymów wpływa korzystnie na metabolizm, czyli ogół procesów w organizmie
- Naukowcy udowodnili pozytywny wpływ karczochów na wydzielanie żółci i kwasów żółciowych tak potrzebnych przy trawieniu tłuszczu przez nas spożytego.
Zastosowanie karczochów:
- W kuchni: najczęściej stosowany jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, czy pizzy, a także dodawany do koktajlów warzywnych
- W leczeniu: często wyciąg z karczocha dodawany jest do suplementów diety używanych przy problemach trawiennych
Zainteresujmy się tym niedocenianym warzywem i jedzmy karczocha oraz pijmy soki z niego!