Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

Certyfikaty DIETETYKA Składniki odżywcze

GMO – a co to?

GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Jak sama nazwa wskazuje, są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji, czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym. Po co naukowcy to robią? Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom. Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt: Musimy jednak pamiętać, […]

Czytaj więcej
Certyfikaty DIETETYKA Konserwanty

Etykieta prawdę Ci powie

Czy sięgając na sklepowej półce po produkt czytasz etykietę? Czy rozumiesz wszystko co producent napisał na etykiecie? A może zwracasz uwagę wyłącznie na cenę? Przestań jeść śmieci i czytaj etykiety produktów, wybierając te najlepsze;) W supermarketach uwagę przyciągają półki pełne kolorowych produktów spożywczych. Każdy z nas odruchowo sięga po coś, co nam się podoba, co […]

Czytaj więcej
Certyfikaty DIETETYKA

Czym jest INDEKS GLIKEMICZNY?

Ostatnio coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym.

Czytaj więcej
Certyfikaty DIETETYKA Składniki odżywcze

Produkty ekologiczne

Chyba każdy z nas słyszał kiedyś pojęcie „produkty ekologiczne”. Czy zastanowiliśmy się, chociaż chwilę nad tym, czym tak naprawdę charakteryzują się takie produkty? Czy na pewno nie mylimy tej grupy ze zdrową żywnością? Czy mamy świadomość istnienia przepisów prawnych regulujących metody stosowane przy ich produkcji? Przyjrzyjmy się im bliżej. Co to są produkty ekologiczne? Produkty […]

Czytaj więcej
Produkty nieprzetworzone
Certyfikaty DIETETYKA

Produkty nieprzetworzone

ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA CZY NIEPRZETWORZONA – oto jest pytanie ! Tematyka zdrowego odżywania w dzisiejszych czasach przewija się na każdym kroku. Internet umożliwia nam dostęp do wszelkiego rodzaju artykułów, możemy poszerzać swoją wiedzę. Czy jednak na pewno wiemy wszystko na temat tak istotnego pojęcia jak przetwarzanie żywności? Co wybrać – przetworzoną czy nieprzetworzoną? Czy mamy świadomość […]

Czytaj więcej
Certyfikaty DIETETYKA

Produkty tradycyjne

Produkty tradycyjne (regionalne) to produkty spożywcze wytwarzane w danym regionie od dłuższego czasu (min. 25 – 30 lat),

Czytaj więcej
1 2

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie