Ostatnio coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym. Czy wiemy jednak, co oznacza? Otóż indeks glikemiczny jest to nowe kryterium klasyfikowania węglowodanów, które określa nic innego jak szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi i jego wartość po spożyciu konkretnych produktów spożywczych.
Dzięki temu wskaźnikowi możemy wybierać określone produkty, których spożywanie nie spowoduje przybierania na wadze, a wręcz odwrotnie umożliwi nawet utratę masy ciała. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy spożywać produkty o odpowiednim indeksie.
To jak jest podzielony ten indeks glikemiczny?
- produkty o niskim IG: wartość poniżej 55;
- produkty o średnim IG: wartości 55-70 ;
- produkty o wysokim IG: wartość powyżej 70.
Jak wcześniej wspomniano, wzorcem jest glukoza, której indeks glikemiczny wynosi 100
Niski czy wysoki IG – jakie produkty wybierać?
Jeżeli wybieramy produkty o wysokim IG:
- poziom cukru we krwi po spożyciu szybko wzrasta
- insulina musi być transportowana do krwi szybko i w dużej ilości, aby jak najszybciej obniżyć poziom cukru (glukozy)
- narażenie organizmu przez długi czas na takie „ekstremalne” eksploatowanie trzustki po pewnym czasie niestety prowadzi do jej powolnego niszczenia, a w konsekwencji chorób, np. cukrzycy
Jeżeli wybieramy produkty o niskim IG:
- poziom cukru we krwi wzrasta powoli
- insulina może przez to być transportowana w mniejszych ilościach, przez co nie „nadwyrężamy” całego mechanizmu jej wydzielania
- trzustka nie musi działać na tak „szybkich obrotach”, więc z pewnością będzie służyć nam przez długie lata;)
Widzimy zatem, jak istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu ma wybór produktów spożywczych pod względem wartości INDEKSU GLIKEMICZNEGO – powinien być on średni lub niski.
Jestem w sklepie, nie mam pojęcia, które produkty mają niski IG!??? Spieszymy z pomocą.
Oto przykładowe produkty o niskim IG, które wybieramy:
- pieczywo pełnoziarniste, najlepiej chleb
- ryż pełnoziarnisty brązowy, kasza gryczana, otręby owsiane
- makarony razowe
- owoce: kiwi, winogrona, soki owocowe bez cukru, figi suszone, grapefruit, jabłko, czereśnie, świeże morele
- warzywa: marchew surowa, sałata, pomidory, pieczarki
- strączkowe: soja, soczewica, fasolka zielona, różowa
- orzechy włoskie, ziemne
Tych produktów o wysokim IG unikajmy:
- czysta glukoza
- piwo
- ziemniaki pieczone, frytki
- pieczywo jasne, drożdżówki
- chipsy
- warzywa i owoce: daktyle suszone, buraki, arbuz, marchewka gotowana
- herbatniki, batoniki czekoladowe
Jeśli spożywamy produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, nie powinniśmy mieć problemów z utrzymaniem wagi i te produkty są wskazane dla osób zdrowych. Jeśli chcemy schudnąć, lub jesteśmy chorzy na cukrzycę, wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym. Natomiast sportowcy powinni spożywać wszystkie produkty, jedynie jest bardzo istotny czynnik kiedy je dostarczamy do organizmu. Na 2 godz. przed treningiem jemy produkty o niskim indeksie glikemicznym, natomiast zaraz po treningu uzupełniamy węglowodany produktami o wysokim indeksie glikemicznym
Jeśli chcemy zachować zdrowie na długie lata ,wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone, ekologiczne, świeże owoce i warzywa o NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM, a nasz organizm podziękuje nam za to świetnym samopoczuciem;) Pamiętajmy o tym, iż wszystkie produkty przetworzone mają wysoki indeks glikemiczny, a dietę opartą o indeks glikemiczny potraktujmy jako styl życia i wtedy spokojnie możemy ją stosować przez lata. W tej diecie nie liczymy kalorii, tylko zwracamy uwagę na jakość produktu i wysokość indeksu glikemicznego.