Certyfikaty DIETETYKA Konserwanty

Etykieta prawdę Ci powie

lip 6, 2014

Czy sięgając na sklepowej półce po produkt czytasz etykietę? Czy rozumiesz wszystko co producent napisał na etykiecie? A może zwracasz uwagę wyłącznie na cenę? Przestań jeść śmieci i czytaj etykiety produktów, wybierając te najlepsze;)

W supermarketach uwagę przyciągają półki pełne kolorowych produktów spożywczych. Każdy z nas odruchowo sięga po coś, co nam się podoba, co ma ładne opakowanie. Ale czy właśnie opakowanie jest odzwierciedleniem jakości produktu? Niestety nie. Dlatego zachęcamy do czytania etykiet!

Etykieta – Na co zwracamy uwagę?

Skład produktu

  • Producent ma obowiązek wypisania wszystkich składników, na początku wypisane są surowce, których użyto w największej ilości
  • Literka „E”, która tak nas przeraża to zawsze substancja dodatkowa, która dodana jest do produktu w konkretnym celu, np. konserwuje, stabilizuje czy nadaje barwę. Ilość tej substancji jest regulowana prawnie, nie mogą być przekroczone normy
  • Alergeny – to substancje, które uczulają. Producenci najczęściej wymieniają soję, mleko czy gluten – zwracajmy na to uwagę!
  • Komunikat „produkt może zawierać śladowe ilości …..” oznacza, iż np. przy innych liniach produkcyjnych w zakładzie jakiś alergen (przykładowo gluten) jest wykorzystywany, a producent „nie da sobie głowy uciąć”, że nie ma go też przypadkowo w naszym produkcie i w ten sposób zabezpiecza się prawnie
  • Jeśli jakiś składnik jest genetycznie modyfikowany, a jego ilość w produkcie przekracza 0,9%, wówczas producent musi nas o tym poinformować

Wartość odżywcza

Z tyłu na etykiecie zazwyczaj widnieje ramka, w której przedstawiona jest wartość odżywcza, wygląda ona mniej więcej tak:

tabelka

Data ważności

  • „najlepiej spożyć przed …” lub „należy spożyć do …”

Producent i kraj pochodzenia

  • Produkt musi zawierać te dwie informacje – o producencie i kraju pochodzenia

Przechowywanie

  • Producent określa na opakowaniu sposób przechowywania i często temperaturę – jeżeli chcesz jak najdłużej zachować świeżość produktu – przestrzegaj tych zaleceń

Masa netto a brutto?

  • Masa netto to masa samego produktu, natomiast masa brutto to produkt + opakowanie

Oświadczenie żywieniowe:

Czy spotkałeś się ze sformułowaniem „bez dodatku cukru” czy niska zawartość tłuszczu”? Właśnie tak sformułowane hasła, które zachęcają do kupienia produktu, są oświadczeniami żywieniowymi. Muszą one oczywiście być zgodne z prawdą i nie mogą wprowadzać cię jako konsumenta w błąd.

Oświadczenie zdrowotne:

Kiedy czytasz na opakowaniu, o wpływie jakiegoś składnika produktu na zdrowie, np. „żelazo zapobiega anemii” jest to oświadczenie zdrowotne. Czyli informuje nas ono o konkretnym znaczeniu składnika dla naszego zdrowia.

Poza etykietą sprawdzaj zawsze, czy opakowanie produktu nie jest uszkodzone – najczęściej może to być przyczyną nieświadomego kupienia żywności zainfekowanej bakteriami czy utlenionej, co jest jednoznaczne z popsutym produktem.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej