Czym są produkty tradycyjne?
Produkty tradycyjne (regionalne) to produkty spożywcze wytwarzane w danym regionie od dłuższego czasu (min. 25 – 30 lat), charakteryzujące się specyfiką i wysoką jakością surowców występujących na tym obszarze, najczęściej mające silny związek z kulturą regionu. Produkty takie są traktowane jako wspólne dobro danego regionu, zatem nie mogą być zastrzeżone tylko dla jednego producenta na jego wyłączny użytek. Dlatego też wniosek o przyznanie statusu „produktu tradycyjnego” składany jest przez grupę producentów na ręce kompetentnych organów w Brukseli, za pośrednictwem MRiRW. Jeżeli komisja Unii Europejskiej uzna dany produkt za regionalny, trafia on na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stronie internetowej Ministerstwa można poznać produkty tradycyjne poszczególnych województw. W tym momencie produkt taki staję się w pewnym sensie „wyjątkowy”. Ma oryginalny skład, wybranych producentów, a jego nazwa jest zastrzeżona tylko dla tego produktu. Miejsce na liście zobowiązuje do zachowania tradycji wyrobu i dostarczenie konsumentowi produktu najwyższej jakości.
Przykładowe produkty tradycyjne: lody nowotarskie, redykołka, kiełbasa proszowicka ze słoja, suska sechlońska.
Dlaczego warto wybierać produkty tradycyjne?
Określenie „tradycyjne” czy „regionalne” najczęściej kojarzy nam się z czymś pierwotnym, smacznym, naturalnym – jednym słowem pozytywnym. Dlaczego więc nie wybierać takich produktów, które:
- wnoszą w nasze życie smaki z dzieciństwa;
- są wytwarzane z naturalnych surowców, ponieważ, gdy powstawały, nie było szeregu konserwantów, którymi dziś raczą nas producenci żywności;
- odkrywają tajniki kuchni naszych dziadków i pradziadków;
- pozwalają na wyjście z cienia małych, często nieznanych miejscowości;
- dają pracę na obszarach wiejskich;
- są pyszne!
Pamiętajmy zatem, iż produkty na liście „produktów tradycyjnych” dają nam gwarancję najwyższej jakości surowców i produktu finalnego. Wybierajmy to co naturalne i pyszne, a przy tym NASZE POLSKIE!
Drogi konsumencie, wybierając produkty tradycyjne, szukaj takich oznaczeń:
Źródła:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/
http://produkty-tradycyjne.pl/dobre-produkty/lista-produktow-wg-znakow-jakosci/