Produkty tradycyjne

utworzone przez | lut 20, 2014 | Certyfikaty, DIETETYKA

Czym są produkty tradycyjne?

Produkty tradycyjne (regionalne) to produkty spożywcze wytwarzane w danym regionie od dłuższego czasu (min. 25 – 30 lat), charakteryzujące się specyfiką i wysoką jakością surowców występujących na tym obszarze, najczęściej mające silny związek z kulturą regionu. Produkty takie są traktowane jako wspólne dobro danego regionu, zatem nie mogą być zastrzeżone tylko dla jednego producenta na jego wyłączny użytek. Dlatego też, wniosek o przyznanie statusu „produktu tradycyjnego” składany jest przez grupę producentów na ręce kompetentnych organów w Brukseli, za pośrednictwem MRiRW. Jeżeli komisja Unii Europejskiej uzna dany produkt za regionalny, trafia on na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stronie internetowej Ministerstwa można poznać produkty tradycyjne poszczególnych województw. W tym momencie produkt taki staję się w pewnym sensie „wyjątkowy”. Ma oryginalny skład, wybranych producentów, a jego nazwa jest zastrzeżona tylko dla tego produktu. Miejsce na liście zobowiązuje do zachowania tradycji wyrobu i dostarczenie konsumentowi produktu najwyższej jakości.

Przykładowe produkty tradycyjne: lody nowotarskie, redykołka, kiełbasa proszowicka ze słoja, suska sechlońska.

Dlaczego warto wybierać produkty tradycyjne?

Określenie „tradycyjne” czy „regionalne” najczęściej kojarzy nam się z czymś pierwotnym, smacznym, naturalnym – jednym słowem pozytywnym. Dlaczego więc nie wybierać takich produktów, które:

 

  • wnoszą w nasze życie smaki z dzieciństwa;
  • są wytwarzane z naturalnych surowców, ponieważ gdy powstawały nie było szeregu konserwantów, którymi dziś raczą nas producenci żywności;
  • odkrywają tajniki kuchni naszych dziadków i pradziadków;
  • pozwalają na wyjście z cienia małych, często nieznanych miejscowości;
  • dają pracę na obszarach wiejskich;
  • są pyszne!

Pamiętajmy zatem, iż produkty na liście „produktów tradycyjnych” dają nam gwarancję najwyższej jakości surowców i produktu finalnego. Wybierajmy to co naturalne i pyszne, a przy tym NASZE POLSKIE!

Drogi konsumencie, wybierając produkty tradycyjne szukaj takich oznaczeń:

 

tsg ChNP ChOG

Źródła:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/
http://produkty-tradycyjne.pl/dobre-produkty/lista-produktow-wg-znakow-jakosci/

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 maja 2024 - 26 maja 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This