Produkty tradycyjne

utworzone przez | lut 20, 2014 | Certyfikaty, DIETETYKA

Czym są produkty tradycyjne?

Produkty tradycyjne (regionalne) to produkty spożywcze wytwarzane w danym regionie od dłuższego czasu (min. 25 – 30 lat), charakteryzujące się specyfiką i wysoką jakością surowców występujących na tym obszarze, najczęściej mające silny związek z kulturą regionu. Produkty takie są traktowane jako wspólne dobro danego regionu, zatem nie mogą być zastrzeżone tylko dla jednego producenta na jego wyłączny użytek. Dlatego też, wniosek o przyznanie statusu „produktu tradycyjnego” składany jest przez grupę producentów na ręce kompetentnych organów w Brukseli, za pośrednictwem MRiRW. Jeżeli komisja Unii Europejskiej uzna dany produkt za regionalny, trafia on na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stronie internetowej Ministerstwa można poznać produkty tradycyjne poszczególnych województw. W tym momencie produkt taki staję się w pewnym sensie „wyjątkowy”. Ma oryginalny skład, wybranych producentów, a jego nazwa jest zastrzeżona tylko dla tego produktu. Miejsce na liście zobowiązuje do zachowania tradycji wyrobu i dostarczenie konsumentowi produktu najwyższej jakości.

Przykładowe produkty tradycyjne: lody nowotarskie, redykołka, kiełbasa proszowicka ze słoja, suska sechlońska.

Dlaczego warto wybierać produkty tradycyjne?

Określenie „tradycyjne” czy „regionalne” najczęściej kojarzy nam się z czymś pierwotnym, smacznym, naturalnym – jednym słowem pozytywnym. Dlaczego więc nie wybierać takich produktów, które:

 

  • wnoszą w nasze życie smaki z dzieciństwa;
  • są wytwarzane z naturalnych surowców, ponieważ gdy powstawały nie było szeregu konserwantów, którymi dziś raczą nas producenci żywności;
  • odkrywają tajniki kuchni naszych dziadków i pradziadków;
  • pozwalają na wyjście z cienia małych, często nieznanych miejscowości;
  • dają pracę na obszarach wiejskich;
  • są pyszne!

Pamiętajmy zatem, iż produkty na liście „produktów tradycyjnych” dają nam gwarancję najwyższej jakości surowców i produktu finalnego. Wybierajmy to co naturalne i pyszne, a przy tym NASZE POLSKIE!

Drogi konsumencie, wybierając produkty tradycyjne szukaj takich oznaczeń:

 

tsg ChNP ChOG

Źródła:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/
http://produkty-tradycyjne.pl/dobre-produkty/lista-produktow-wg-znakow-jakosci/

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This