Smak gorzki wg TCM – Przemiana Ognia
Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie
Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.
Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania", uziemienia; nawilża suchość, zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia; poprawia trawienie; odtruwa organizm; może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywołać wymioty.
Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian.
Jest to smak typu Yang, bardzo rozpraszający, ale również ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, jest rozdzielający, powoduje wydzielanie potu.
Tak jak przemiana ziemi, która jest aktywna przez cały rok jednoczy i równoważy, tak smak słodki harmonizuje, odżywia, wzmacnia i dodaje energii.
Jest to smak o naturze Yin, ma działanie ściągające do środka, powoduje obkurczenie. Dzięki temu przytrzymuje płyny w organizmie, a w konsekwencji redukuje nadmierne pocenie.
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie