
Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie
Przepis na ciasteczka dyniowo-owsiane! Dynia to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na milion sposobów w kuchni. Począwszy od zup, kremów, musów, sałatek, a kończąc na placuszkach, ciastach czy ciasteczkach. Dziś proponuję prosty i szybki przepis na zdrową przekąskę – ciasteczka dyniowo-owsiane. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, wystarczy nam piekarnik i kilka składników. Co więcej – […]
Rośliny strączkowe są ważną częścią kuchni na całym świecie ze względu na podstawowy argument – to bardzo dobre źródło białka roślinnego, minerałów (magnez, zelazo, fosfor) i witamin oraz błonnika pokarmowego.
Dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe słodycze. Jesień zawitała do nas zarówno w kalendarzu, jak i za oknem.
Jednym z filarów dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest odżywianie zgodnie z porami roku
Według Medycyny Chińskiej Wilgoć jest zewnętrznym i wewnętrznym czynnikiem patogennym/chorobotwórczym.
Odżywianie zgodnie z porami roku jest jednym z filarów dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Każda pora roku powiązana jest z określoną przemianą, narządem i smakiem. Lato jest porą wielkiego Yang, związaną z przemianą Ognia, która „reprezentuje” 2 narządy – narząd Yin – Serce oraz narząd Yang – Jelito Cienkie. Całość przemiany Ognia najlepiej ujmie poniższa tabelka. […]
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie