Ciasteczka dyniowo-owsiane - Koneser Zdrowia

Ciasteczka dyniowo-owsiane

utworzone przez | lis 23, 2019 | DIETETYKA, Przekąski, PRZEPISY

Przepis na ciasteczka dyniowo-owsiane!

Dynia to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na milion sposobów w kuchni. Począwszy od zup, kremów, musów, sałatek, a kończąc na placuszkach, ciastach czy ciasteczkach. Dziś proponuję prosty i szybki przepis na zdrową przekąskę – ciasteczka dyniowo-owsiane. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, wystarczy nam piekarnik i kilka składników. Co więcej – przepis ten można wykorzystać o każdej porze roku i cieszyć się pyszną przekąską bez względu na sezonowe warzywa i owoce. Dynia jest dostępna praktycznie cały rok, a ponadto zawsze można zrobić z niej przetwory i korzystać non stop. Naprawdę warto!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyzeczki imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • orzechy pistacjowe
  • żurawina suszona
  • rodzynki
  • nasiona słonecznika
  • opcjonalnie migdały, orzechy włoskie, daktyle, morele, gorzka czekolada

Jak przygotować puree z dyni?

Wystarczy upieczoną lub ugotowaną dynię (smak słodki) zmiksować blenderem na jednolitą masę. W tym celu wydrąż dynię z pestek, pokrój dynię na kawałki i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około godzinę, aż dynia będzie miękka. Następnie usuń skórkę i zblenduj na gładką masę. Druga wersja to po prostu ugotuj i zblenduj. Ja wybrałam tę wersję, gotowąłam zupę z dyni i odłozyłam troszkę na ciasteczka.

Najlepsza dynia do wypieków to Dynia Piżmowa lub Muscat. Jeśli używasz dyni Hokkaido, która jest bardziej sucha można do puree z dyni dodać kilka łyżek mleka roślinnego. Ale jak będzie gotowana, to nie ma takiej potrzeby.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, poza płatkami owsianymi i bakaliami. Następnie dodajemy płatki i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciastka owsiane

W drugiej misce mieszamy olej, cukier i puree z dyni na gładką, jednolitą masę. Wlewamy mokre składniki do suchych, łączymy je ze sobą i na koniec dodajemy bakalie. Oczywiście dowolne, co masz w domu to możesz dołożyć.

Ciasteczka dyniowo-owsiane

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Używając gałki do lodów nakładamy kulkę masy na blachę i spłaszczamy ją lekko łyżką formując ciastka. Pieczemy 17-20 minut i wkładamy następną partię.

Ciasteczka z dynii

Tak przygotowane ciasteczka dyniowo-owsiane są idealną przekąską na zimne i długie wieczory, ale także można dać dzieciakom do szkoły lub zabrać do pracy. Schowane w szczelnej puszce wytrzymaja do 10 dni.

Smacznego!

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This