Przepis na ciasteczka dyniowo-owsiane!
Dynia to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na milion sposobów w kuchni. Począwszy od zup, kremów, musów, sałatek, a kończąc na placuszkach, ciastach czy ciasteczkach. Dziś proponuję prosty i szybki przepis na zdrową przekąskę – ciasteczka dyniowo-owsiane. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, wystarczy nam piekarnik i kilka składników. Co więcej – przepis ten można wykorzystać o każdej porze roku i cieszyć się pyszną przekąską bez względu na sezonowe warzywa i owoce. Dynia jest dostępna praktycznie cały rok, a ponadto zawsze można zrobić z niej przetwory i korzystać non stop. Naprawdę warto!
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyzeczki imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- orzechy pistacjowe
- żurawina suszona
- rodzynki
- nasiona słonecznika
- opcjonalnie migdały, orzechy włoskie, daktyle, morele, gorzka czekolada
Jak przygotować puree z dyni?
Wystarczy upieczoną lub ugotowaną dynię (smak słodki) zmiksować blenderem na jednolitą masę. W tym celu wydrąż dynię z pestek, pokrój dynię na kawałki i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około godzinę, aż dynia będzie miękka. Następnie usuń skórkę i zblenduj na gładką masę. Druga wersja to po prostu ugotuj i zblenduj. Ja wybrałam tę wersję, gotowąłam zupę z dyni i odłozyłam troszkę na ciasteczka.
Najlepsza dynia do wypieków to Dynia Piżmowa lub Muscat. Jeśli używasz dyni Hokkaido, która jest bardziej sucha można do puree z dyni dodać kilka łyżek mleka roślinnego. Ale jak będzie gotowana, to nie ma takiej potrzeby.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, poza płatkami owsianymi i bakaliami. Następnie dodajemy płatki i wszystko dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy olej, cukier i puree z dyni na gładką, jednolitą masę. Wlewamy mokre składniki do suchych, łączymy je ze sobą i na koniec dodajemy bakalie. Oczywiście dowolne, co masz w domu to możesz dołożyć.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Używając gałki do lodów nakładamy kulkę masy na blachę i spłaszczamy ją lekko łyżką formując ciastka. Pieczemy 17-20 minut i wkładamy następną partię.
Tak przygotowane ciasteczka dyniowo-owsiane są idealną przekąską na zimne i długie wieczory, ale także można dać dzieciakom do szkoły lub zabrać do pracy. Schowane w szczelnej puszce wytrzymają do 10 dni.