Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie

jak walczyć z przeziębieniem
DIETETYKA Mikstury wzmacniające Nalewki i mikstury Odżywianie wg TCM PRZEPISY Przeziębienia WZORCE PATOLOGII ZIOŁOLECZNICTWO

20 domowych sposobów na walkę z przeziębieniem

Kaszel? Gorączka? Dreszcze? Ból głowy? Znajome? To pierwsze objawy przeziębienia. Właśnie rozpoczął się okres wzmożonej zachorowalności. Wzmocnij swój organizm i nie daj się przeziębieniu. Zachorowałeś? Skorzystaj ze starych sprawdzonych przepisów zanim sięgniesz po syntetyczny antybiotyk!

Czytaj więcej
imbir w medycynie chińskiej
DIETETYKA Warzywa

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do potraw czy herbat podkreśla ich walory smakowe. Imbir swój niepowtarzalny ostry smak zawdzięcza zawartym […]

Czytaj więcej
hummus jaglano-cytrynowy
Kolacje Przekąski PRZEPISY Śniadania

Hummus jaglano-cytrynowy z fasolką adzuki i granatem

Hummus to świetna alternatywa zarówno na śniadanie jak i na niezapowiedziane spotkania z przyjaciółmi. Pasuje do wszystkiego i ze wszystkim. Hummus z kaszą jaglaną ma działanie ochładzające, dlatego też szczególnie polecany jest osobom, którym jest non stop gorąco. Zmarzluchy powinny go spożywać ostrożnie zwłaszcza w okresie zimowym. Sprawdza się również w przypadku problemów z zaparciami. […]

Czytaj więcej
gryczane placuszki
Kolacje Obiady Przekąski PRZEPISY Śniadania

Gryczane placuszki a’la podpłomyki

Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy. Jednak czy próbowaliście zrobić je z czegoś innego? Nie? A więc do dzieła. Wspaniałe placki z kaszy gryczanej, które możesz podać z sosem, pastą lub hummusem. Rewelacyjnie sprawdzą się również, jako zamiennik codziennego pieczywa.

Czytaj więcej
jerzyny w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny znane były już w starożytności. Zaskarbiły sobie również serce Hipokratesa, który pisał o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Obecnie jeżyny wykorzystywane są nie tylko do przygotowania wspaniałych przetworów, ale i płukanek oraz kąpieli. Coraz chętniej również wykorzystuje je przemysł kosmetyczny wykorzystując ekstrakt z liści jeżyn jako filtr przeciwsłoneczny.

Czytaj więcej
jabłka w medycynie chińskiej
DIETETYKA Owoce

Jabłka dbają o nasze zdrowie oraz urodę!

Jabłka niedoceniany owoc w Polsce, ma niesamowite walory zdrowotne i lecznicze.

Czytaj więcej
1 17 18 19 29

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie