Lubisz pasztet, ale masz ochotę na odmianę od mięsa? Świetnie! Bowiem pasztet można przygotować z wielu różnych produktów, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Jednym z nich jest przepis na rewelacyjny sycący wegetariański i bezglutenowy pasztet, który pokochasz. Cudowne połączenie prozdrowotnej kaszy jaglanej wraz z aromatycznymi suszonymi pomidorami, cukinią i fasolką. Wypróbuj go już dziś i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem w gronie najbliższych.
Wegetariański pasztet jaglany z cukinią, fasolką adzuki i suszonymi pomidorami
Składniki na 4–6 porcji
✓ 2/3 szklanki ugotowanej fasolki adzuki
✓ 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
✓ 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
✓ 1 duża cukinia
✓ 6–7 suszonych pomidorów
✓ 1/3 białej części dużego pora lub połowa małego
✓ 1/2 puszki pomidorów lub 2 duże świeże
✓ 1 mała łyżeczka curry
✓ 1 mała łyżeczka majeranku
✓ 1 mała łyżeczka suszonego koperku
✓ 1/2 małej łyżeczki suszonego tymianku
✓ 2 duże drobno posiekane ząbki czosnku
✓ 2–3 łyżki oleju kokosowego
✓ 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
✓ sól morska lub himalajska
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy, czosnek, ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. W razie potrzeby dolej trochę wody, aby masa nie była zbyt sucha.
Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Formę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej całość i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut.
Spróbuj również
Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox