Kolacje Obiady PRZEPISY

Zupa dyniowa z jabłkiem, orzechami i rozmarynem

lis 4, 2016

Dynia to cudowna baza zarówno wykwintnego obiadu, niepowtarzalnego deseru czy zimowych przetworów. Jej bioróżnorodność kształtów jak i smaków jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z ciekawych dań z wykorzystaniem dyni jest zupa dyniowa. Spróbuj niezwykłego połączenia dyni, soczystych jabłek z orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

Zupa dyniowa z jabłkiem, aromatycznymi orzechami włoskimi oraz niepowtarzalną nutą rozmarynu

Składniki na 2–4 porcje

✓  4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

✓  1 duża cebula

✓  4 ząbki czosnku

✓  1 małe jabłko

✓  1 łyżka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

✓  1 mała łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie może być suszony)

✓  1 mała łyżeczka startego korzenia imbiru (opcjonalnie)

✓  curry (mała łyżeczka)

✓  szczypta gałki muszkatołowej

✓  0,5 łyżeczki kurkumy

✓  0,5 łyżeczki kopru włoskiego

✓  olej kokosowy do smażenia

✓  oliwa do skropienia dyni

✓  sól morska lub himalajska do smaku

Chipsy jabłkowe

Niesamowicie zdrowa alternatywa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia.

✓  1–2 małe jabłka

✓  szczypta cynamonu

✓  szczypta kardamonu (opcjonalnie)

✓  syrop z agawy, daktylowy lub klonowy

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż blaszkę pergaminem, wysyp dynię, skrop oliwą, delikatnie dopraw solą i piecz około 15 minut.

Jeżeli zdecydujesz się przygotować do zupy chipsy jabłkowe, potnij jabłko na plasterki, rozłóż na pergaminie, posmaruj z jednej strony syropem i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Posyp delikatnie mielonym kardamonem i cynamonem.

W garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, imbir oraz pokrojony dowolnie czosnek. Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 3 minut. Do garnka dodaj dynię, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Uzupełnij wodą tak, aby nie do końca przykryć dynię. Gotuj około 15 minut. Dopraw solą do smaku. Zmiksuj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw mocniej. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej wody.

Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj czipsami z jabłek.

Dla urozmaicenia lub gdy dynia jest mniej dostępna, można zamienić ją na marchew, lub bataty. Wszystkie trzy produkty komponują się rewelacyjnie z orzechami włoskimi i rozmarynem.

Zupa dyniowa z jabłkiem, orzechami i rozmarynem

Spróbuj również

Wariacji na temat zupy pomidorowo-paprykowa z pesto i orzechami włoskimi.

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej