Dynia to cudowna baza zarówno wykwintnego obiadu, niepowtarzalnego deseru czy zimowych przetworów. Jej bioróżnorodność kształtów jak i smaków jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z ciekawych dań z wykorzystaniem dyni jest zupa dyniowa. Spróbuj niezwykłego połączenia dyni, soczystych jabłek z orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.
Zupa dyniowa z jabłkiem, aromatycznymi orzechami włoskimi oraz niepowtarzalną nutą rozmarynu
Składniki na 2–4 porcje
✓ 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
✓ 1 duża cebula
✓ 4 ząbki czosnku
✓ 1 małe jabłko
✓ 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
✓ 1 mała łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie może być suszony)
✓ 1 mała łyżeczka startego korzenia imbiru (opcjonalnie)
✓ curry (mała łyżeczka)
✓ szczypta gałki muszkatołowej
✓ 0,5 łyżeczki kurkumy
✓ 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
✓ olej kokosowy do smażenia
✓ oliwa do skropienia dyni
✓ sól morska lub himalajska do smaku
Chipsy jabłkowe
Niesamowicie zdrowa alternatywa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia.
✓ 1–2 małe jabłka
✓ szczypta cynamonu
✓ szczypta kardamonu (opcjonalnie)
✓ syrop z agawy, daktylowy lub klonowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż blaszkę pergaminem, wysyp dynię, skrop oliwą, delikatnie dopraw solą i piecz około 15 minut.
Jeżeli zdecydujesz się przygotować do zupy chipsy jabłkowe, potnij jabłko na plasterki, rozłóż na pergaminie, posmaruj z jednej strony syropem i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Posyp delikatnie mielonym kardamonem i cynamonem.
W garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, imbir oraz pokrojony dowolnie czosnek. Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 3 minut. Do garnka dodaj dynię, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Uzupełnij wodą tak, aby nie do końca przykryć dynię. Gotuj około 15 minut. Dopraw solą do smaku. Zmiksuj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw mocniej. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej wody.
Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj czipsami z jabłek.
Dla urozmaicenia lub gdy dynia jest mniej dostępna, można zamienić ją na marchew, lub bataty. Wszystkie trzy produkty komponują się rewelacyjnie z orzechami włoskimi i rozmarynem.
Spróbuj również
Wariacji na temat zupy pomidorowo-paprykowa z pesto i orzechami włoskimi.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox