DIETETYKA Warzywa

Poznaj niezwykłą moc imbiru

lis 2, 2016

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do potraw czy herbat podkreśla ich walory smakowe. Imbir swój niepowtarzalny ostry smak zawdzięcza zawartym olejkom, zwanym gingerolami. Posiadają one właściwości antybakteryjne. Z pozycji Medycyny Chińskiej świeży imbir ma smak ostry i działa rozpraszająco, natomiast imbir suszony jest bardziej rozgrzewający, dlatego w zależności od występujących objawów możemy go stosować na jesienno-wiosenne przeziębienia. Prócz tego, o czym mniej ludzi wie, świetnie sprawdza się w przypadku problemów lokomocyjnych, wspiera prawidłowe trawienie, pobudza krążenie oraz odkwasza organizm.

Wartość odżywcza świeżego korzenia (kłącza) imbiru

Lp.Korzeń imbiruWartość odżywcza na 100 g
1.Wartość energetyczna (kcal)69
2.Tłuszcz
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
0.7 g
0.2 g
0.2 g
0.2 g
3.Cholesterol0 g
 4.Fitosterole15 mg
5.Sód13 mg
6.Potas415 mg
7.Wapń18 mg
 8.Fosfor27 mg
9.Cynk0.34 mg
10.Kwas askorbinowy5 mg
11.Żelazo0.50 mg
12.Miedź0.23 mg
13.Magnez43 mg
14.Mangan0.23 mg
15.Witamina B60.2 mg
16.Węglowodany
Błonnik
Cukry
15 g
2 g
1,7 g
17.Białko1,8 g
18.Indeks glikemiczny25
Źródło: http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/24,1120,przyprawy/imbir-korzen.htm

Imbir oczami Medycyny Chińskiej

imbir

Działanie:

✓   Oczyszcza zimny wiatr – imbir + krwawnik

✓   Oczyszcza gorący wiatr – imbir + trojeść

✓   Oczyszcza zimny Śluz z płuc – imbir + dzięgiel litwor

✓   Wzmacnia i porusza Qi Serca – imbir + papryka

✓   Oczyszcza wiatr, zimno i wilgoć w kanałach – imbir + pieprzowiec chiński

✓   Oczyszcza zimno żołądka, uspokaja zbuntowane Qi żołądka, reguluje jelita

✓   Słaby apetyt i odczucie zimna – imbir + rozmaryn

  Wymioty i odczucie zimna – imbir + mięta

✓   Kolka jelitowa i odczucie zimna – imbir + tatarak

korzeń imbiru

Źródło:

  1. http://agnieszkamaciag.pl/
  2. http://surojadek.com/
  3. http://www.poradnikzdrowie.pl/
  4. Kurs “Dietetyki Medycyny Chińskiej” – dr Agnieszka Krzemińska

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej