Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe. Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do potraw czy herbat podkreśla ich walory smakowe. Imbir swój niepowtarzalny ostry smak zawdzięcza zawartym olejkom, zwanym gingerolami. Posiadają one właściwości antybakteryjne. Z pozycji Medycyny Chińskiej świeży imbir ma smak ostry i działa rozpraszająco, natomiast imbir suszony jest bardziej rozgrzewający, dlatego w zależności od występujących objawów możemy go stosować na jesienno-wiosenne przeziębienia. Prócz tego, o czym mniej ludzi wie, świetnie sprawdza się w przypadku problemów lokomocyjnych, wspiera prawidłowe trawienie, pobudza krążenie oraz odkwasza organizm.
Wartość odżywcza świeżego korzenia (kłącza) imbiru
Lp. | Korzeń imbiru | Wartość odżywcza na 100 g |
1. | Wartość energetyczna (kcal) | 69 |
2. | Tłuszcz Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0.7 g 0.2 g 0.2 g 0.2 g |
3. | Cholesterol | 0 g |
4. | Fitosterole | 15 mg |
5. | Sód | 13 mg |
6. | Potas | 415 mg |
7. | Wapń | 18 mg |
8. | Fosfor | 27 mg |
9. | Cynk | 0.34 mg |
10. | Kwas askorbinowy | 5 mg |
11. | Żelazo | 0.50 mg |
12. | Miedź | 0.23 mg |
13. | Magnez | 43 mg |
14. | Mangan | 0.23 mg |
15. | Witamina B6 | 0.2 mg |
16. | Węglowodany Błonnik Cukry | 15 g 2 g 1,7 g |
17. | Białko | 1,8 g |
18. | Indeks glikemiczny | 25 |
Imbir oczami Medycyny Chińskiej
Działanie:
✓ Oczyszcza zimny wiatr – imbir + krwawnik
✓ Oczyszcza gorący wiatr – imbir + trojeść
✓ Oczyszcza zimny Śluz z płuc – imbir + dzięgiel litwor
✓ Wzmacnia i porusza Qi Serca – imbir + papryka
✓ Oczyszcza wiatr, zimno i wilgoć w kanałach – imbir + pieprzowiec chiński
✓ Oczyszcza zimno żołądka, uspokaja zbuntowane Qi żołądka, reguluje jelita
✓ Słaby apetyt i odczucie zimna – imbir + rozmaryn
✓ Wymioty i odczucie zimna – imbir + mięta
✓ Kolka jelitowa i odczucie zimna – imbir + tatarak
Źródło:
- http://agnieszkamaciag.pl/
- http://surojadek.com/
- http://www.poradnikzdrowie.pl/
- Kurs “Dietetyki Medycyny Chińskiej” – dr Agnieszka Krzemińska