Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem to świetna alternatywa dla mięsa. Ponadto ryby bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto je włączyć do diety zarówno w celach profilaktycznych zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jak i pomocniczo w leczeniu chorób układu krążenia, Czy trzeba kogoś jeszcze przekonywać do pysznego dorsza i soczystego łososia? Chyba nie! Do dzieła.
Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem
Ryby zakwaszają nasz organizm. Mimo to mają wiele cennych składników i warto je spożywać. Jednak, aby zniwelować ich działanie zakwaszające, należy poddawać je z dwukrotnie większą ilością warzyw (1:2). Dzięki czemu zachowamy właściwą równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.
Składniki na 1 porcję
✓ 100 g filetu z łososia bez skóry
✓ 100 g filetu z dorsza bez skóry
✓ kawałek brokuła
✓ 1 średnia marchewka
✓ fenkuł (opcjonalnie)
✓ 0,5 szklanki świeżego ananasa
✓ 2 rozgniecione ząbki czosnku
✓ 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
✓ szczypior lub czerwona cebula
✓ pomidorki koktajlowe
✓ oliwa
✓ świeża bazylia do dekoracji
✓ 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
✓ sól morska lub himalajska
✓ uprażony sezam (opcjonalnie)
✓ ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)
✓ cytryna lub limonka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.
Marchewkę i fenkuł potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.
Rozłóż kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa. Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.
Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15–20 minut.
Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox