Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem

utworzone przez | lis 3, 2016 | Kolacje, Obiady, PRZEPISY

Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem to świetna alternatywa dla mięsa. Ponadto ryby bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto je włączyć do diety zarówno w celach profilaktycznych zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jak i pomocniczo w leczneniu chorób układu krążenia, Czy trzeba kogoś jeszcze przekonywać do pyszczego dorsza i soczystego łososia? Chyba nie! Do dzieła.

Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem

Ryby zakwaszają nasz organizm. Mimo to mają wiele cennych składników i warto je spożywać. Jednak, aby zniwelować ich działanie zakwaszające należy poddawać je z dwukrotnie większą ilością warzyw (1:2). Dzięki czemu zachowamy właściwą równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.

Składniki

na 1 porcję

✓ 100 g filetu z łososia bez skóry

✓ 100 g filetu z dorsza bez skóry

✓ kawałek brokuła

✓ 1 średnia marchewka

✓ fenkuł (opcjonalnie)

✓ 0,5 szklanki świeżego ananasa

✓ 2 rozgniecione ząbki czosnku

✓ 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

✓ szczypior lub czerwona cebula

✓ pomidorki koktajlowe

✓ oliwa

✓ świeża bazylia do dekoracji

✓ 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)

✓ sól morska lub himalajska

✓ uprażony sezam (opcjonalnie)

✓ ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)

✓ cytryna lub limonka

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.

Marchewkę i fenkuł potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.

Rozłóż kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa. Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.

Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15–20 minut.

Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This