Kolacje Obiady PRZEPISY

Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem

lis 3, 2016

Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem to świetna alternatywa dla mięsa. Ponadto ryby bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto je włączyć do diety zarówno w celach profilaktycznych zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jak i pomocniczo w leczeniu chorób układu krążenia, Czy trzeba kogoś jeszcze przekonywać do pysznego dorsza i soczystego łososia? Chyba nie! Do dzieła.

Pieczony dorsz i łosoś z warzywami i ananasem

Ryby zakwaszają nasz organizm. Mimo to mają wiele cennych składników i warto je spożywać. Jednak, aby zniwelować ich działanie zakwaszające, należy poddawać je z dwukrotnie większą ilością warzyw (1:2). Dzięki czemu zachowamy właściwą równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.

Składniki na 1 porcję

✓ 100 g filetu z łososia bez skóry

✓ 100 g filetu z dorsza bez skóry

✓ kawałek brokuła

✓ 1 średnia marchewka

✓ fenkuł (opcjonalnie)

✓ 0,5 szklanki świeżego ananasa

✓ 2 rozgniecione ząbki czosnku

✓ 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

✓ szczypior lub czerwona cebula

✓ pomidorki koktajlowe

✓ oliwa

✓ świeża bazylia do dekoracji

✓ 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)

✓ sól morska lub himalajska

✓ uprażony sezam (opcjonalnie)

✓ ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)

✓ cytryna lub limonka

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.

Marchewkę i fenkuł potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.

Rozłóż kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa. Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.

Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15–20 minut.

Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej