Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

sok z czarnej rzepy
DIETETYKA Napoje PRZEPISY Warzywa

Sok z czarnej rzepy

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków; potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu usprawnia działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji. Siarka pozwala również zachować […]

Czytaj więcej
Sok z żurawiny
DIETETYKA Napoje Owoce PRZEPISY

Sok z żurawiny

Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego organizmu polifenoli. Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Żurawina jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawiny na przeziębienie. Picie dużej ilości soku […]

Czytaj więcej
DIETETYKA Oczyszczanie organizmu Warzywa WZORCE PATOLOGII Zakwaszenie organizmu

Pozbądź się zakwaszenia organizmu

Brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, bóle mięśniowe, problemy z cerą, koncentracją i pamięcią, wahania wagi i nastroju, niestrawność i nudności, obłożony język, nieprzyjemne doznania smakowe w ustach, obniżona odporność organizmu i podatność na infekcje wirusowo-bakteryjne… coś ci to przypomina? To szerokie spektrum objawów, wcale nie musi wskazywać na szereg dolegliwości, bo ich przyczyna może […]

Czytaj więcej
fasolka mung
DIETETYKA Strączkowe

Fasolka mung dobrym pomysłem na ochłodzenie organizmu

Fasolka mung, nazywana również fasolą złotą  (łac. Vigna radiata), to jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli.

Czytaj więcej
Śliwka umeboshi
DIETETYKA Owoce

Śliwka umeboshi

“Umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli!

Czytaj więcej
acerola medycyna chińska
DIETETYKA Owoce

Acerola

Acerola jest dla nas owocem egzotycznym pochodzącym z Ameryki Środkowej i Karaibów.

Czytaj więcej
1 12 13 14 20

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie