Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa... - Koneser Zdrowia

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

utworzone przez | wrz. 23, 2016 | DIETETYKA, Owoce

Jeżyny mają wiele imion – ostrężyna, popielica, sinojagoda, plich. Już Grecy i Rzymianie znali jej zbawienne właściwości oczyszczające i regenerujące organizm. Wykorzystywali ją również do barwienia tkanin. Jeżyny swą niepowtarzalną barwę zawdzięczają barwnikowi zwanemu antocyjanina dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów – które działają cuda w naszym organizmie.Nieocenione bogactwo natury zarówno dla ciała jak i zmysłów. Sprawdź jak można wykorzystać nie tylko owoce na przetwory z przepisu naszych babć ale również liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi a nawet korzeń jeżyny. Sezon jeżynowy w pełni. Korzystajmy.

Trochę historii o jeżynach

Jeżyny są jednymi z najstarszych roślin leczniczych. W starożytności w Grecji i w Rzymie żuto liście w celu wzmacniania dziąseł. Galen i Awicenna zalecali również nacieranie się i kąpiele na problemy ze skórą. Dodatkowo jeżyny oczyszczają krew a tym samym odtruwają nasz organizm z toksyn. Napar można stosować w przypadku zgagi, biegunek, bóli brzucha oraz wzdęć. Jeżyny swój kolor zawdzięczają zawartym w sobie barwnikowi (antocyjanina) dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów. 

Prozdrowotnie o jeżynach

Witaminy

 

Minerały

 

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Witamina C

       21 mg

x

Wapń

29 mg

x

Wartość energetyczna

43 kcal

Tiamina

0.020 mg

 

Żelazo

0.62 mg

 

Białko ogółem

 1.30 g

Ryboflawna 

0.026 mg

 

Magnez 

20 mg

 

Tłuszcz  

0.49 g

Niacyna

 0.646 mg

 

Fosfor 

22 mg

 

Węglowodany

 9.61 g

Witamina B6

0.030 mg

 

Potas 

162 mg

 

Błonnik

 5.30 g

Kwas foliowy 

25 ug

 

Sód 

1 mg

 

 

 

Witamina A 

11 ug

 

Cynk

0.53 mg

 

 

 

Witamina E 

1.17 ug

 

 

 

 

 

 

Witamina K

19.8 ug

 

 

 

 

 

 

Źródło danych: USA National Nutrient Database for Standard Reference

Dodatkowo:

  • Zawierają: cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, karotenoidy
  • Działają antybakteryjnie
  • Działa oczyszczająco
  • Ściąga pory
  • Odżywia
  • Regeneruje

Zdrowe i pyszne przetwory jeżynowe na zimowe wieczory

Chociaż w naszym klimacie nie zawsze możemy cieszyć się świeżymi jeżynami nie znaczy to, że jesteśmy skazani na gotowe przetworzone produkty. Przetwory z jeżyn przy odrobinie czasu możemy przygotować sobie sami. Dzięki nim w dowolnym momencie w domowym zaciszu możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem lata. 

Przepis na jeżynowy dżem oraz sok.

Jeżeli jednak lubicie również tak jak ja całe owoce skąpane w soku polecam wam kolejny fenomenalny przepis który zagości w waszych domach i zatrzyma smak lata na dłużej.

Lato w słoiku czyli skąpane jeżyny w soku

Świeże jeżyny – własne lub ze sprawdzonego źródła – myjemy na sicie. Gdy woda już odcieknie przekładamy do garnka dodając cukru – zamiast zwykłego białego można tutaj użyć również trzcinowego który podkreśli smak. Cukru nie powinno być za mało. Jeżyny należy nim oprószyć, ale nie przesadzić z jego ilością. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek z jeżynami stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków.Aby owoce zachowały swój wygląd i nie rozpadły się należy jak najmniej je mieszać ale na tyle by nie przywarły i nie przypaliły się. Po czym przekładamy do przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoików jeżyny wraz z sokiem. Następnie odwracamy słoiki i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Opracowane na podstawie blogu  Pani Agnieszki Maciąg.

Oczyszczająca kąpiel z jeżynowych liści

 Oczyszczająca kąpiel z jeżynowych liści

Kąpiel z jeżynowych liści działa oczyszczająco i łagodząco. Dedykowana jest ona w szczególności osobą mającym problemy skórne. Już w starożytności odkryto ich dobroczynny wpływ na skórę. Aby przygotować ów kąpiel należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Przy tym należy pamiętać by były ze sprawdzonych miejsc lub osób gdyż wszystko to co w nich będzie nasza skóra wchłonie jak gąbka. Do przygotowania kąpieli potrzebujemy pełną szklankę jeżynowych liści. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy je 4 litrami wody. Następnie gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie należy wywar odcedzić uważając przy tym by się nie popatrzyć i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. 

Płukanka ze świeżych liści jeżyn do włosów

Płukanka ze świeżych liści jeżyn do włosów

Płukanki do włosów do kolejny ukłon w stronę naszych babć. Przyrządzić je można ze świeżych ziół i liści owoców. Jedną z takich płukanek jest płukanka ze świeżych liści jeżyn działa odżywczo, wzmacniająco oraz przeciwłupieżowo. Aby przygotować płukane należy do niewielkiego garnka wsypać pół szklanki liści z jeżyn z dwoma szklankami przegotowanej wody. Następnie zagotować na średnim ogniu po czym zmniejszyć i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie odstawić na pół godzinie i odcedzić przelewając do butelki lub naczynia z którego łatwo będzie nam polewać włosy. Płukać już umyte włosy jako ostatnie płukanie.

 

 

 

Źródło

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This