Jeżyny mają wiele imion – ostrężyna, popielica, sinojagoda, plich. Już Grecy i Rzymianie znali jej zbawienne właściwości oczyszczające i regenerujące organizm. Wykorzystywali ją również do barwienia tkanin. Jeżyny swą niepowtarzalną barwę zawdzięczają barwnikowi zwanemu antocyjanina, dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów – które działają cuda w naszym organizmie. Nieocenione bogactwo natury zarówno dla ciała jak i zmysłów. Sprawdź, jak można wykorzystać nie tylko owoce na przetwory z przepisu naszych babć, ale również liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi, a nawet korzeń jeżyny. Sezon jeżynowy w pełni. Korzystajmy
Trochę historii o jeżynach
Jeżyny są jednymi z najstarszych roślin leczniczych. W starożytności w Grecji i w Rzymie żuto liście w celu wzmacniania dziąseł. Galen i Awicenna zalecali również nacieranie się i kąpiele na problemy ze skórą. Dodatkowo jeżyny oczyszczają krew, a tym samym odtruwają nasz organizm z toksyn. Napar można stosować w przypadku zgagi, biegunek, bóli brzucha oraz wzdęć. Jeżyny swój kolor zawdzięczają zawartym w sobie barwnikowi (antocyjanina), dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów.
Prozdrowotnie o jeżynach
Witaminy | Minerały | Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g) | |||||
Witamina C | 21 mg | x | Wapń | 29 mg | x | Wartość energetyczna | 43 kcal |
Tiamina | 0.020 mg | Żelazo | 0.62 mg | Białko ogółem | 1.30 g | ||
Ryboflawna | 0.026 mg | Magnez | 20 mg | Tłuszcz | 0.49 g | ||
Niacyna | 0.646 mg | Fosfor | 22 mg | Węglowodany | 9.61 g | ||
Witamina B6 | 0.030 mg | Potas | 162 mg | Błonnik | 5.30 g | ||
Kwas foliowy | 25 ug | Sód | 1 mg | ||||
Witamina A | 11 ug | Cynk | 0.53 mg | ||||
Witamina E | 1.17 ug | ||||||
Witamina K | 19.8 ug |
Dodatkowo:
- Zawierają: cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, karotenoidy
- Działają antybakteryjnie
- Działa oczyszczająco
- Ściąga pory
- Odżywia
- Regeneruje
Zdrowe i pyszne przetwory jeżynowe na zimowe wieczory
Chociaż w naszym klimacie nie zawsze możemy cieszyć się świeżymi jeżynami, nie znaczy to, że jesteśmy skazani na gotowe przetworzone produkty. Przetwory z jeżyn przy odrobinie czasu możemy przygotować sobie sami. Dzięki nim w dowolnym momencie w domowym zaciszu możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem lata.
Przepis na jeżynowy dżem oraz sok.
Jeżeli jednak lubicie, również tak jak ja, całe owoce skąpane w soku polecam wam kolejny fenomenalny przepis, który zagości w waszych domach i zatrzyma smak lata na dłużej.
Lato w słoiku, czyli skąpane jeżyny w soku
Świeże jeżyny – własne lub ze sprawdzonego źródła – myjemy na sicie. Gdy woda już odcieknie, przekładamy do garnka dodając cukru – zamiast zwykłego białego można tutaj użyć również trzcinowego, który podkreśli smak. Cukru nie powinno być za mało. Jeżyny należy nim oprószyć, ale nie przesadzić z jego ilością. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek z jeżynami stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Aby owoce zachowały swój wygląd i nie rozpadły się, należy jak najmniej je mieszać, ale na tyle by nie przywarły i nie przypaliły się. Po czym przekładamy do przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoików jeżyny wraz z sokiem. Następnie odwracamy słoiki i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Opracowane na podstawie blogu Pani Agnieszki Maciąg.
Oczyszczająca kąpiel z jeżynowych liści
Kąpiel z jeżynowych liści działa oczyszczająco i łagodząco. Dedykowana jest ona, w szczególności, osobom mającym problemy skórne. Już w starożytności odkryto ich dobroczynny wpływ na skórę. Aby przygotować ów kąpiel, należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Przy tym należy pamiętać by były ze sprawdzonych miejsc lub osób, gdyż wszystko to, co w nich będzie, nasza skóra wchłonie jak gąbka. Do przygotowania kąpieli potrzebujemy pełną szklankę jeżynowych liści. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy je 4 litrami wody. Następnie gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie należy wywar odcedzić, uważając przy tym, by się nie popatrzyć i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać około 20 minut.
Płukanka ze świeżych liści jeżyn do włosów
Płukanki do włosów do kolejny ukłon w stronę naszych babć. Przyrządzić je można ze świeżych ziół i liści owoców. Jedną z takich płukanek jest płukanka ze świeżych liści jeżyn działa odżywczo, wzmacniająco oraz przeciwłupieżowo. Aby przygotować płukankę, należy do niewielkiego garnka wsypać pół szklanki liści z jeżyn z dwoma szklankami przegotowanej wody. Następnie zagotować na średnim ogniu, po czym zmniejszyć i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie odstawić na pół godzinie i odcedzić przelewając do butelki lub naczynia, z którego łatwo będzie nam polewać włosy. Płukać już umyte włosy jako ostatnie płukanie.
Źródła:
- Magdalena Przybylak – Zdanowicz: ABC kosmetyki naturalnej Wydawnictwo: EkoMedia 2013
- http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html
- http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/02/JEZYNY-owoce-najplodniejszych-i-najlatwiej.html
- http://www.naturaity.pl/artykul/97,jezyna.html#ad-image-0
- http://agnieszkamaciag.pl/jezyny-pachnace-latem/