Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

DIETETYKA Warzywa

Dynia – Jesienna Królowa

Jesień, ta niezwykła pora roku, otacza nas swoim niepowtarzalnym, barwnym urokiem, który niemalże można wyczuć w powietrzu. Liście mienią się w odcieniach czerwieni, złota i pomarańczy, a szelest pod stopami przypomina o zbliżającej się zimie. Wśród jesiennych plonów, które kuszą nas na straganach, wyróżnia się jedna królowa – dynia. Jej soczysta pomarańczowa barwa i różnorodne kształty przyciągają […]

Czytaj więcej
DIETETYKA Kolacje Odżywianie wg TCM PRZEPISY Warzywa

Jesienny przepis na zapiekane warzywa

Nadszedł okres jesienno-zimowy, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o odporność i dobre rozgrzewanie.

Czytaj więcej
przecier-pomidorowy
DIETETYKA PRZEPISY Przetwory na zimę Warzywa

Domowy przecier pomidorowy na zimę

Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli głównej.

Czytaj więcej
DIETETYKA Kolacje Obiady Odżywianie wg TCM Przekąski PRZEPISY Warzywa

Domowe frytki z batatów

Dziś chciałabym przedstawić pomysł na szybką, zdrową i chrupiącą przekąskę – domowe frytki z batatów!

Czytaj więcej
DIETETYKA Obiady PRZEPISY Warzywa WZORCE PATOLOGII Zakwaszenie organizmu

Zakwas z buraków – przepis na zdrowie

Zakwas z buraków to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa.

Czytaj więcej
DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Kłącze świeżego imbiru – Rhizoma Zingiberis recens

Surowiec leczniczy (świeże kłącze) pochodzi od imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – byliny należącej do rodziny Zingiberaceae.

Czytaj więcej
1 2 3

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie