DIETETYKA Kolacje Odżywianie wg TCM PRZEPISY Warzywa

Jesienny przepis na zapiekane warzywa

lis 8, 2020

Nadszedł okres jesienno-zimowy, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o odporność i dobre rozgrzewanie. Idealną propozycją na posiłek na ciepło jest jesienny przepis na zapiekane warzywa, które dobrze sprawdzą się zarówno jako uzupełnienie obiadu, a także na kolację. To również świetna alternatywa dla osób, które chcą zminimalizować spożycie pieczywa, chociażby w postaci kanapek.

Dynia z pozycji Medycyny Chińskiej

Dynię możemy spożywać od połowy lata, aż do stycznia! Jej intensywny pomarańczowy kolor kojarzyć się może z brawami polskiej złotej jesieni. Warto umieścić ją w swoim jadłospisie, na przykład przygotowując ją z innymi warzywami oraz z aromatycznymi przyprawami. Pomaga w odchudzaniu, przyspieszając przemianę materii, a także jest lekkostrawna. Z dyni możemy przygotować zupę, ciasto czy sok, dynię pieczoną w piekarniku, ale można ją również wykorzystać w domowym SPA. Posiada ona znakomite właściwości kosmetyczne, czyli sole mineralne i witaminy, które pomogą oczyścić cerę, oraz utrzymują odpowiednią wilgotność skóry.

Z pozycji Medycyny Chińskiej, dynia ma termikę neutralną, to znaczy, że prawie każdy może ją spożywać. Posiada smak słodki, wzmacnia Qi oraz Środkowy Ogrzewacz.

dynie

Jak przyrządzić zapiekane warzywa?

Tak naprawdę, warzywa oraz ich ilość możemy dobrać według uznania. Ważne w składnikach są przyprawy, które wzmocnią smak i aromat. Na przykład chili ma działanie oczyszczające i rozgrzewające. Oczyszcza drogi oddechowe oraz działa zbawiennie na nasz układ immunologiczny. Kurkuma z kolei, oprócz tego, że rozgrzewa, pobudza procesy trawienne. Oregano, tymianek, majeranek mają smak ostry i gorzki co stanowi dopełnienie w trakcie przyrządzania potraw wg pięciu smaków

Składniki:

  • dynia
  • marchewka
  • pietruszka
  • cukinia
  • cebula
  • por
  • seler naciowy
  • tymianek
  • majeranek
  • curry
  • chili
  • oregano
  • kurkuma

Sposób wykonania:

  • piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni
  • warzywa umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia
  • przekładamy warzywa na blachę, posypujemy ziołami i przyprawami
  • wkładamy do piekarnika
  • pieczemy około 45 minut

Najczęściej jem solo taką zapiekankę na kolację. Proszę pamiętać, że wg Medycyny Chińskiej kolacje mają być lekkostrawne, zatem zupy czy warzywa na parze lub pieczone są doskonałym posiłkiem spełniającym te warunki.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej