Dziś chciałabym przedstawić pomysł na szybką, zdrową i chrupiącą przekąskę – domowe frytki z batatów! Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście tego słodkiego ziemniaka lub nie macie pomysłu w jakiej formie można go spożywać, podrzucam inspirację.
Bataty – słodka alternatywa
Batat to warzywo pochodzące z Ameryki Południowo-Środkowej, brat tradycyjnego, naszego ziemniaka. Jednak wyższy poziom właściwości odżywczych sprawia, że sięgamy po niego coraz częściej. Co takiego zawiera? Całą masę karotenoidów, likopenu, fosforu, potasu, magnezu i selenu. W smaku przypomina marchewkę podobna słodycz i niskoskrobiowego ziemniaka.
Idealny na chłodne, jesienne dni. Doskonały jako frytki, pieczony dodatek lub baza do sałatek, składnik musów z pieczonego batata i jabłka. Każde danie będzie z pewnością aromatyczne i smaczne.
Jak przyrządzić domowe frytki z batatów?
Dziś przygotowałam dla Was przepis na frytki z batatów, czyli wartościowy posiłek, który błyskawicznie mozna przygotować!
Składniki:
- 3 duże bataty: żółte, białe i fioletowe
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- rozmaryn
- papryka słodka
- tymianek
- oregano
- kurkuma
- majeranek
- trochę chili
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni
- Bataty myjemy i kroimy (ja pozostawiam skórkę, bo zawsze zamawiam babaty ekologiczne)
- Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia
- Przekładamy bataty na blaszkę, posypujemy ziołami lub dajemy świeże w zależności od pory roku
- Polewamy oliwką i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy ok. 40 -45 minut
Takie frytki mogą być solo do spożycia, a mogą też stanowić doskonały dodatek do różnych sałatek czy mięs.